Sultan Mustafa (1591-1639)

MUSTAFA THE MAD

Vanaf zijn 11de leeft sultan Mustafa I met het besef dat hij elk moment vermoord kan worden. Is hij echt paranoïde, of beschikt Mustafa the Mad over veel realiteitszin door de enige kaart te trekken die zijn moord voorkomt: de waanzin?

15de sultan of keizer van het Ottomaanse rijk.

Zoon van sultan Mehmed III. Volgt broer sultan Ahmed I op. Oom van Osman II en Murad IV, die hem na zijn eerste en twee regeerperiode opvolgen.

Regeert van november 1617 tot februari 1618 en van mei 1622 tot september 1623.

Wordt ‘Veli Mustafa’ of ‘Mustafa de Heilige’ genoemd tijdens zijn tweede regeerperiode, ‘Deli Mustafa’ of ‘Mustafa de gek’ door moderne historici.

DIAGNOSE: PARANOÏDE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

Vanaf zijn 12de – het moment waarop zijn één jaar oudere broer Ahmed I sultan wordt – leeft Mustafa in doodsangst. Ahmed executeert zijn broer niet, maar sluit hem op in de kafes, ‘de kooi’ in het Topkapi-paleis. Daar vult Mustafa zijn dagen met alcohol en opium. Als Ahmed sterft terwijl zijn zoons nog jong zijn, volgt Mustafa hem een eerste keer op. Al snel blijkt hij mentaal ongeschikt. Mustafa zit weer vast en neefje Osman II wordt de nieuwe sultan. Na vier jaar is Osman al vermoord, dus wordt Mustafa opnieuw opgevist als pop van de janitsaren. Hij rent dag en nacht door het paleis, op zoek naar zijn dode neefje. Hij is overtuigd dat die nog leeft en wil dat ‘de sultan’ hem van de zware last van de macht bevrijdt. Na een jaar wordt hij opnieuw opgesloten. Op zijn 48ste sterft hij.

Postuum portret van Mustafa I uit 1808 door John Young, een Britse schilder (1755-1825), in een reeks portretten van de heersers over Turkije van de stichting van de monarchie tot 1815.
Postuum portret van Mustafa I uit 1808 door John Young, een Britse schilder (1755-1825), in een reeks portretten van de heersers over Turkije van de stichting van de monarchie tot 1815.

Partner Content