Verdwalen in Brussel? Het kan niet meer dankzij ‘Quartier Latin’.

Brussel is onze hoofdstad en dankzij de NAVO, het Europees parlement en andere internationale instellingen ook een Europees centrum dat aan jongeren stagemogelijkheden en jobkansen biedt. Daarnaast is Brussel met meer dan 70.000 jongeren aan een hogeschool of universiteit de grootste studentenstad van het land.

Ruim 26.000 studenten volgen Nederlandstalig hoger onderwijs. Iets minder dan de helft van hen opteert voor de universiteit: de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Katholieke Universiteit Brussel (KUB). De anderen studeren aan een van de vijf hogescholen: Erasmushogeschool Brussel (EhB), de Europese Hogeschool (Ehsal), Sint-Lukas Hogeschool, Hogeschool voor Wetenschap en Kunst (WENK) en de Koninklijke Militaire School (KMS).

Met campussen over het hele gewest, is een centrale hulp meer dan nodig. En die is er ook: de vzw Quartier Latin (QL). ‘De naam is een verwijzing naar de bekende studentenbuurt in Parijs. In Brussel wilden we hetzelfde effect en dezelfde sfeer oproepen’, zegt QL-directeur Danny De Can.

QL helpt studenten bij de zoektocht naar een kot. In eigen beheer beschikt Quartier Latin over een 400-tal koten, allemaal gelegen binnen de kleine ring rond Brussel. ‘De standaardkamers kosten dit jaar 255 euro per maand en zijn minimum twaalf m2 groot’, aldus De Can. In de particuliere sector zijn ongeveer 4000 koten beschikbaar. Een gedeelte kreeg al het ‘Kwaliteitslabel’ van Quartier Latin, een goede referentie voor een degelijk kot. Begin de zoektocht best al in mei, want de vraag is meestal groter dan het aanbod. Studenten met interesse voor een gesubsidieerd kot, melden zich aan bij de sociale dienst van hun onderwijsinstelling. Buitenlandse studenten, lectoren en professoren kunnen voortaan in het internationale studentenhuis terecht. Zo wil Quartier Latin hun komst naar de hoofdstad bevorderen. Er is namelijk een nijpend tekort aan verblijfplaatsen voor korte periodes van drie tot zes maanden.

Fuifinfrastructuur

Ook aan pas afgestudeerden biedt Quartier Latin een oplossing voor de hoge huurprijzen. ‘We geven oud-studenten van het Nederlandstalig hoger onderwijs de gelegenheid om aan bijna de helft van de prijs een flat te huren in het centrum’, zegt De Can. ‘Zo kunnen ook jonge stellen van start gaan, en blijven genieten van het culturele aanbod terwijl ze ondertussen hun mogelijkheden onderzoeken.’

Quartier Latin helpt studenten ook op het vlak van vervoer. Wie student is aan een partnerinstelling en jonger is dan 25 jaar, spoort, tramt en bust een academiejaar lang door de hoofdstad voor 25 euro, in plaats van de gebruikelijke 200 euro. Dit jaar waren 7000 abonnementen beschikbaar. Om de administratie te vereenvoudigen, werd tijdelijk een MIVB-loket in het kantoor van Quartier Latin geïnstalleerd, waar studenten met hun inschrijvingsbewijs onmiddellijk een abonnement konden afhalen; een unicum in de MIVB-geschiedenis.

‘Maar’, stelt De Can, ‘we willen meer doen, we willen een kruispunt zijn voor de Brusselse studenten en alles waarmee ze te maken krijgen’. Daarom organiseert Quartier Latin jaarlijks de Brusselse Studentensporthappening en de Dag van de Student. ‘Op die dag willen we studenten die in Brussel zitten zoveel mogelijk met de stad laten kennismaken’, zegt QL-projectmanager Ignace Degens. ‘Tegelijk willen we niet alleen aan studenten maar aan heel Vlaanderen vertellen dat er iets beweegt in Brussel.’ De Dag van de Student, in samenwerking met Onthaal & Promotie Brussel (OPB), is opgedeeld in een dag- en een nachtprogramma. Overdag ligt de focus op cultuur, met als hoogtepunten dit jaar ‘Dolen door de riolen’ en de ‘Chocoladetrip’. ’s Nachts wordt het uitgaansleven in Brussel in de kijker gezet met optredens en fuiven.

Tijdens de Brusselse Studentensporthappening kunnen jongeren genieten van talloze workshops, fun– en competitiesporten. ‘In de toekomst zullen we nog meer culturele en sportieve activiteiten organiseren’, zegt Ignace Degens. ‘Het is veel interessanter om een zaalvoetballiga te organiseren dan een eenmalig toernooi. Zo kunnen de studenten meerdere malen per week sporten.’ Ook op het vlak van ontspanning wil Quartier Latin in een hogere versnelling schakelen. De organisatie heeft verschillende projectvoorstellen klaar. ‘Met de stad Brussel zijn we bezig om een fuifinfrastructuur te voorzien. Maar dat vraagt tijd, en we zitten in de beginfase. Andere ideeën liggen op tafel, zoals een rockrally en een zesurige loop, infostands en workshops in gemeenschapscentrum De Markten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content