Wouter Torfs waarschuwt: ‘Stort u niet in buitenlandse avonturen’

Wouter Torfs. © Kri Van Exel / ID
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Wouter Torfs, ceo van Schoenen Torfs, houdt zich ver van de koopjesstress op de beurs. ‘Het kan niet altijd bingo zijn, zolang het globale plaatje maar klopt.’

Verwacht u ook een rentestijging dit jaar?

Wouter Torfs: U zult me niet geloven, maar u bent de eerste die me vertelt dat er een rentestijging wordt verwacht. (lacht) Ik wist het niet.

Zult u uw beleggingsstrategie eraan aanpassen?

Torfs: Nee. Ik ben aan het bouwen in Herentals en daarvoor heb ik geleend met vaste rentevoet. Als de rente inderdaad stijgt, is dat dus goed nieuws voor mijn lening. Ik probeer met ons privévermogen vooral een goed evenwicht te houden tussen vastgoed en roerend vermogen. Ik vertrouw op het deskundige advies van mijn private banker bij Bank Degroof. Beleggen interesseert me maar matig. Ik hecht vooral belang aan goed advies, en om de paar maanden wat verslaggeving over hoe het privévermogen is geëvolueerd. Ik kijk alleen naar de lange termijn, en ik laat me echt niet opjagen door economisch nieuws op korte termijn.

Hebt u nooit individueel op de beurs belegd?

Torfs: Nooit. Dat klinkt misschien merkwaardig voor een bedrijfsleider. Ik geloof nogal in het adagium dat met mijn sector samenhangt: schoenmaker blijf bij je leest. Mijn leest is de schoenenhandel, niet beleggen op de beurs.

Investeer in de reële en de lokale economie, die hier voor banen kan zorgen.

Een beursbubbel die barst of zelfs een beurscrash, het deert u niet?

Torfs: Dat wel. Ik ben niet wereldvreemd en ik volg het wel van een afstand. Na de financiële crisis van 2007 kreeg ons vermogen ook een klap van 20 à 30 procent, maar dan ga ik niet in paniek van alles en nog wat verkopen. Dat moet je uitzweten. Het heeft een paar jaar geduurd voor we van die klap bekomen waren. Als je op lange termijn belegt in aandelen die het vertrouwen waard zijn, komt het wel weer goed. Spreiden met vastgoed is ook belangrijk voor een stabiel vermogen op lange termijn.

U hebt meer vertrouwen in vastgoed dan in aandelen, obligaties of fondsen?

Torfs: Vastgoed vind ik evenwaardig aan andere, meer liquide beleggingen die makkelijker verkoopbaar zijn. Vastgoed biedt op langere termijn wel wat meer zekerheid. Er komt nu eenmaal geen nieuwe grond bij. Een goede locatie zal niet snel in waarde dalen. Al geldt dat niet onverkort voor bijvoorbeeld winkelpanden. De waarde van winkelpanden in het centrum van steden is bijvoorbeeld gezakt. Ach, er bestaan geen ijzeren wetten over beleggingen. Mijn belangrijkste investering blijft uiteraard ons bedrijf, en daar ben ik elke dag heel nauwgezet en intensief mee bezig.

Wat is uw beste belegging ooit?

Torfs: Mijn aandelen in Schoenen Torfs. De waarde daarvan is in dertig jaar tijd zowat vertienvoudigd. En de domste of slechtste belegging? Die ben ik allang vergeten. Dat vind ik niet zo belangrijk. Het hoort erbij dat niet elke belegging bingo is. Zolang het globale plaatje maar positief blijft kloppen.

De voorbije periode hadden beleggers sowieso weinig te klagen met almaar stijgende beurzen. Ik vrees dat ze overgewaardeerd zijn, ik verwacht een terugval. Kijk maar naar het zogenaamde Trump-effect in de VS. De man zegt en doet allerlei foute en misschien zelfs gevaarlijke dingen, maar de Amerikaanse beurzen blijven maar stijgen. Dat bewijst toch de irrationaliteit en emotie van de beurs?

De federale regering wil beleggen op de beurs stimuleren. U trapt daar niet in?

Torfs: Het slapende spaargeld proberen te activeren vind ik op zich wel goed beleid, op voorwaarde dat het gaat over investeringen in de reële én de lokale economie, die hier voor meer welvaart en meer banen kan zorgen. Maar men mag mensen met wat spaargeld niet stimuleren om zich in allerlei buitenlandse beursavonturen te storten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content