Als de Vlaamse socialisten in gevaar komen, verschijnt het grote kanon: Louis Tobback, burgemeester van Leuven. Voorzitter Johan Vande Lanotte heeft een imagoprobleem en Freya Van den Bossche een competentieprobleem. Het superkanon gaat naar Humo, waar hij een abonnement heeft op de serie: the world according to Louis.

Ik mag die Tobback wel. Hij is belezen. Hij spreekt zijn talen en kent de geschiedenis. Soms is hij authentiek; soms een karikatuur van zichzelf. Maar hij heeft een donkere zijde. Hij kan brutaal schelden, stijlloos reageren als een straatvechter. Dan wordt Dr. Jekyll ineens Mr. Hyde.

Op de vraag van Humo of hij het boek van Jean-Marie Dedecker heeft gelezen zei hij: ‘Ik begin er pas aan als Mein Kampf uit is.’ Tobback probeert het boek van Dedecker in dezelfde zak te steken als dat van de snorremans die verantwoordelijk was voor het platbranden van Leuven. Tobback heeft het boek van Dedecker niet gelezen, maar dat kan geen kwaad. Hij speelt direct op de man en demoniseert. Dat is nu typisch Mr. Hyde, met zijn verborgen boosaardige trekjes.

Als socialist moet Tobback weten dat de auteur van Mein Kampf veel inspiratie heeft gevonden in het socialisme. In 1908 woonde snorremans met zijn vriend Gustl Kubizek in Wenen. Volgens het boek Hitlers Weg begann in Wien volgde hij de parlementsdebatten nadat hij twee keer als student kunstschilder was afgewezen. Hij zag op straat grote demonstraties van de socialistische beweging en raakte gefascineerd. Grote massa’s manipuleren werd zijn obsessie. Hij werd collectivist, nationalist en socialist. Geen kameraden, maar volksgenoten. Dat de demonstratie was gericht tegen de verhoging van de bierprijzen is hem ontgaan.

Het is laag bij de grond om Dedecker op die lijn te zetten. Uitgerekend Tobback, een man die in 1944 als kind de bommen op Leuven meemaakte. Dedecker is ultraliberaal, individualist en komt op voor de rechten van bijvoorbeeld islamitische vrouwen van wie er steeds meer naar ‘opvanghuizen’ vluchten. Maar Tobback noemt het een ‘smerig boekje’, al heeft hij het niet gelezen.

In 1995 lanceerde Tobback zelf een boekje met de titel Zwart op Wit. Hij schreef het niet zelf. Dat deed Jörgen Oosterwaal, de huidige hoofdredacteur van Humo – althans op momenten dat Guy Mortier buitenshuis is. Tobback vergeleek asielzoekers met ‘meeuwen op de stort’. Hij vond dat ze hier niets te zoeken hadden. Dat doet Dedecker niet. Hij zegt: ‘als ik daar woonde, zou ik ook asielzoeker zijn geworden’. Wie is er xenofoob?

Een Leuvens groen raadslid vergeleek Tobback ooit met Mussolini. De burgemeester was razend, en terecht. Hij doet echter hetzelfde met zijn Rufmord op Dedecker. Ik adviseer Louis om te stoppen in Mein Kampf. Hij neemt het jargon van dat boek over. Hij noemt zijn vijanden van het Belang ‘ratten’, wegens de veroordeling van het Blok. Maar de SP werd ook veroordeeld, in het corruptieproces met Agusta. Er is toch niemand die een Vlaamse socialist een ‘rat’ noemt!

De Vlaamse socialisten hebben de helft van hun electoraat verloren aan het Belang. Ze moeten analyseren waarom dat zo is. Nee, ze criminaliseren het weggelopen autochtone proletariaat en halen een allochtoon proletariaat binnen. Vervolgens handelen ze in angst. Als ‘rechts’ regeert, verliest u uw baan of uitkering. Nu de SP.A de kluts kwijt is, wordt de angstcampagne een haatcampagne.

In 2002 was Louis op bezoek bij voormalig Nederlands minister Bram Peper. Fortuyn maakte furore. Tobback zei: ‘Fortuyn is slechts een mediahype’. Hij vergiste zich grondig. De Nederlandse socialisten werden gehalveerd door toedoen van Fortuyn. Voor Louis is geen standbeeld nodig. Hij is van zijn sokkel gevallen nog voordat die bij het stadhuis is geïnstalleerd.

Derk Jan Eppink

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content