SOS koe

© Jennifer Gauthier/Reuters

Deze koeien in het Canadese Abbotsford hebben geluk. Ze waren gaan lopen voor de zondvloed en gestrand in een schuur. Toen ook die vol water liep, konden ze door boeren nog net van de verdrinkingsdood gered worden.

Andere beesten hadden minder geluk in Brits-Columbia, de meest westelijke provincie van Canada. Het is daar al een hele week noodweer: in twee dagen viel er meer water uit de lucht dan normaal gezien in een maand.

Door de watersnood ligt het leven in de hele provincie stil: de Trans Mountain-pijpleiding is gesloten, net als de belangrijkste spoorweg van het land. Ook heel wat snelwegen zijn dicht. Zo is de stad Vancouver afgesloten van de rest van Brits-Columbia. De aanvoer van goederen en brandstof stokt.

De overheid riep de noodtoestand uit in heel Brits-Colombia en eist dat veertienduizend mensen worden geëvacueerd. Voor vier mensen is het intussen te laat. Ze kunnen het nooit meer navertellen.

Volgens klimaatexperts heeft de ramp in Canada te maken met de klimaatverandering. Vijf maanden geleden kreunde de regio nog onder een extreme hitte met temperaturen tot bijna vijftig graden. De zondvloed van vandaag zou mede daardoor veroorzaakt zijn, zeggen ze.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content