Geen mooiste woord meer en asjeblieft ook niet de grootste Belg in 2005. Laten we gaan voor de mooiste naam. Wiens naam combineert op een perfecte manier betekenis, woordvorm, klank, sfeer en scrabble-woordwaarde? Wiens naam heeft de mooiste klank, ritmiek en geschiedenis?

Het gloednieuwe programma Soezen op zondag zal 100 namen toelichten op Radio 1 of Klara – afhankelijk van het luistercijfer van Brieven aan doornroosje, iedere dag om 6.57 uur stipt. 100 mensen – evenveel vrouwen als mannen in ritssysteem gebracht – vier namen per zondag, gedurende 25 weken. Na de zomervakantie worden de tien mooiste uitgekozen door een jury, met mij als enige man. Zelfs de standaardtaaldeskundige Ludo Permentier mag niet zetelen, want die wil – spellenderwijs – altijd zijn goesting krijgen.

Ach, die oe-klank toch. Waarom kwam ‘zoenen’ niet in de toptienlijst van die mooiste woorden voor? Zeg me even hardop na: ZOEOEOENNNEN. Het neuriet je mond in een oer-ale houding, die je meteen goesting geeft.

Ondertussen zal TV1 of Canvas – afhankelijk van het kijkcijfer van 175 brieven en 25 gedichten aan de koning – voor dit project gewonnen raken en er tien uitzendingen aan wijden. Heel Vlaanderen in de ban van de tien mooiste namen: de 3300 Radio 1-luisteraars die voor het mooiste woord stemden, vermenigvuldigd met de meer dan 300 De Morgen-lezers die het lelijkste woord opleukten. Op zijn minst 990.000 kijkers. Meteen een toptiencijfer! Ook alle grote buitenlandse zenders en politici zullen zich voor deze format gaan interesseren. Het is immers ‘wetenschappelijk’ bewezen dat je nooit president kunt worden met een lelijke naam.

Andere ‘studies’ zullen volgen. Je kiest immers wel als burger van een land, maar niet noodzakelijk voor de naam van iemand uit je eigen land. ‘Ik, die ten onrechte Duitscher genoemd word, in plaats van eenvoudig Mensch’, schreef Friedrich Ernst – de oprichter van het eerste anti-oorlogsmuseum – in 1925.

In Soezen op zondag zal Susan Sontag de eerste ‘mooie naam’ zijn die ik inleid. Deze Amerikaanse schrijfster en vredesactiviste stierf op 29 december 2004 aan de complicaties van leukemie. De overheden van Sarajevo besloten een straat naar haar te noemen, uit eerbetoon voor Sontags hulp aan de inwoners tijdens de Bosnische oorlog (1992-95). Ze regisseerde toen het toneelstuk Wachten op Godot in een lokaal theater: ‘Geschiedenis betekent permanente provocaties van het bestaansrecht van de natie.’

Susan Sontag werd de slimste vrouw van Amerika genoemd. Anderen betitelden haar dan weer als de ‘Marilyn Monroe van de intellectuelen’. Zeg hardop: [su:zn zonta:k], [maerilin monro:].

Wiens naam heeft de mooiste klank, ritmiek en geschiedenis?

Ik kies voor Susan en voor soezen: als verliefden, soezend van genot wanneer men de soezen opzoenend eet. Of als kinderen de vanillepudding opslurpend – zoals mijn tante die maakte, voor ze stierf aan kanker, in de onvoltooid verleden tijd van mijn herinnering: met de smaak van room.

Marc Cosyns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content