De reactie van Herman Verbaet op uw – toegegeven – zeer tendentieuze vraag over mijn vermeende uitspraken van de hand van een gefrustreerde Humo-journalist is zo gelogen dat het jammer genoeg weerspiegelt waar de heer Verbaet in feite voor staat (‘Soap heeft alle taboes doorbroken’, Knack nr. 5).

Ik heb de gebouwen van Amusement verlaten in uiterste sereniteit en na een beleefde handdruk met de heer Verbaet. Dat hij er iets anders wil van maken, sluit dicht aan bij zijn gebrek aan realiteitszin, iets wat hem na verloop van tijd ernstig parten is gaan spelen in zijn eigenste soap Familie. Het heeft hem onder andere zijn eerste plaats gekost aan Thuis.

Hij heeft nooit kunnen verkroppen dat ik zijn soap na een periode van zeven jaar verlaten heb. Maar acteurs die tóch weggaan bij hem worden binnenshuis ongenuanceerd als spotvoorbeeld aangewend in elk van zijn producties en wanneer je dan reageert, is hij op zijn rechtse tenen getrapt.

Het beperkte respect bovendien voor het genre dat hij in Vlaanderen zelf heeft geïntroduceerd, weerspiegelt zich in het feit dat hij me verwijt dat ik nu nog altijd ‘maar’ in een soap meedoe.

Leuk voor al die mensen die er nog in meespelen trouwens, maar die verdienen wel een kruis van ‘goeden arbeid’ en ‘ijverigen zorg voor hun gezin’ van Onzen Gouwleider.

Alle theater- en tv-producties waar ik ondertussen in heb meegespeeld zijn hem waarschijnlijk bij het bekijken van reclamespots ontgaan. Herman Verbaet heeft me immers, zo zegt hij, gevonden in een spot voor hondenbrokken en dat zegt toch meteen alles over zijn kijkgedrag. Wanneer hij mij op die basis als hoofdrol heeft gecast in zijn soap, dan kunt u zich wel indenken wat zijn criteria waren voor het casten van alle andere rollen in zijn soapfabriek?

De door macht gedreven overtuiging dat alleen hij weet wat tv-drama is, heeft van hem gemaakt wie hij is: alles behalve een man die weet wat drama is.

Want zolang ik er gewerkt heb, moest alles steeds wijken voor goedkoper en sneller. Dan hou je natuurlijk enkel volume over. Zonder drama, inhoud of werkelijke emotie. En vooral diegenen kwetsen die het openlijk met hem oneens zijn.

Ik kan Herman Verbaet recht in de ogen kijken en ik hoef me niets te verwijten. Ik heb hem, samen met mijn collega’s van het eerste uur, zijn soap nummer één bezorgd. Dat vergeet hij.

Karel Deruwe, acteur (e-mail)

Karel Deruwe, acteur (e-mail)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content