Info : Jan Raymaekers, 'België feest', Van Halewyck, 248 blz., 22,50 euro.
...

Info : Jan Raymaekers, 'België feest', Van Halewyck, 248 blz., 22,50 euro.Wat hebben asperges, het Belgische spoorwegnet en de economische crisis van 1880 met elkaar te maken? Niets? Mis! Die economische crisis veroorzaakte een heuse omwenteling in de Belgische landbouw. De bijna failliete boeren schakelden over op intensieve groenteteelt. Landbouwers in de buurt van grote steden stapten zelfs helemaal over op de teelt van luxegroenten, en die werden per trein naar de stad gebracht. Daar vonden ze gretig aftrek bij de burgers die door de snelle industrialisering rijk waren geworden. Die 'zotten van 't stad' - een fatsoenlijke boer dacht er niet over asperges, witlof of 'kampernoelies' te eten - ontwikkelden een feestcultuur waarbij kristalwerk, tafelzilver en een opgeheven pink hoorden. Die tafelcultuur riep vervolgens een hele industrie van Val Saint Lambert tot Christofle in het leven. Het is maar een van de vele verbanden die historicus Jan Raymaekers legt in zijn België feest, een bijzonder onderhoudend kijkboek over 175 jaar eten en feesten in ons land. De Belgen zijn bourgondiërs. Lekker en overvloedig eten hebben we in dit land altijd al graag gedaan. Burgemeesters, fanfares, brandweerkorpsen en zelfs gymnastiekkringen: allemaal richten ze geregeld banketten en feestmalen aan. Het oudste menu in België feest is van 1842, het meest recente van dit jaar. Raymaekers vertelt vooral over de negentiende eeuw, die altijd in het historisch onderzoek verwaarloosd is, en vooral over rijke mensen want alleen zij hadden menukaarten. Uit zijn verhalen blijkt dat er weinig nieuws is onder de zon. De koks die gesponsord door fabrieksmerken alle mogelijke soorten bloem, boter of vlees aanboden, zijn gewoon vervangen door de tv-koks van vandaag. En de BV's die vandaag de combinatie van toerisme en culinaire geneugten aanprijzen, werkten vroeger in dienst van de 'union des gaziers' of wafelijzerfabrikanten. Zelfs de batterijkiekens bestonden al in 1870, tot grote droefheid van serieuze koks die de voorkeur gaven aan kippen die vrij rondgescharreld hadden. En natuurlijk komt de 'grote' geschiedenis ook geregeld om de hoek kijken. Dat de uitvinding van de elektriciteit de keuken grondig heeft veranderd, daar konden we zelf op komen. Maar hoe zelfs de Vrede van Versailles onze keuken beinvloedde, dat moet u maar zelf lezen. Door Misjoe Verleyen