Samentuinen in Antwerpen

Ecologische economen pleiten voor een rem op de economische groei, want minder groei betekent minder CO2. ‘Werk minder, deel meer’, luidt hun devies. Niet alleen onze auto’s of fietsen kunnen we delen, maar ook onze tuinen, inclusief zandbakken, trampolines en barbecues. Zeker in steden, waar groene tuinen schaars zijn. Tuindelen is goed voor milieu, klimaat én de verstandhouding onder buren. Net als het zogenoemde samentuinen: met de hele buurt sla en spinazie telen.

In de Antwerpse wijk-in-ontwikkeling Nieuw Zuid aan de Scheldekaaien brengt landschapsarchitect en bewoner Bas Smets die filosofie in de praktijk. Tuinen, parken, dakterrassen en speelpleintjes worden er door alle inwoners gedeeld. Veel groene plekken zijn ook voor niet-buurtbewoners toegankelijk, sommige alleen voor naaste buren. Twaalf hectare van de twintig hectare grote wijk is voorbehouden aan groen en bomen. Zo wil Nieuw Zuid een woonwijk ingeplant in een gigantische deeltuin zijn.

HET KLIMAATALARM: DE PODCAST VAN KNACK.

Samentuinen in Antwerpen
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content