Royaal bedeeld

Hiroshi Sugimoto, Hendrik VIII, 1999 (detail) Jan Fabre, My Queens, Barbara van Brugge (detail) © Angelos/Jan Fabre foto Pat Verbruggen / Hiroshi Sugimoto

De dialoog tussen hedendaagse en oude kunst is een beproefd exporecept. Zo blijkt tot tweemaal toe in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Tussen taferelen van barokschilder Jacob Jordaens plaatst Jan Fabre met feestelijke punthoedjes getooide My Queens: monumentale marmeren bas-reliëfs, een ode aan de vrouwen in Fabres leven. Ze omringen zijn sculptuur van kroonprinses Elisabeth – en zo verbindt een koninklijke link het heden met het verleden en de toekomst. Ook de wereldvermaarde Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto is present met zwart-wit foto’s van wassen beelden waarmee hij dode vorsten tot leven lijkt te toveren. Ze weerspiegelen het werk van grote Vlaamse meesters, die Sugimoto beschouwt als pioniers van de fotografie. Adembenemend!

Jan Fabre, My Queens + Hiroshi Sugimoto, Still Life, Tot 19 augustus in het KMSKB Brussel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content