Volgens de Leuvense hoogleraar Karel Pyck gaat het om een sektarische groep die sadistisch ritueel misbruik pleegt.

In het kamp van de ?gelovers? werden de voorbije dagen twee mensen door de meeste media over satanische netwerken geïnterviewd : de Leuvense hoogleraar Karel Pyck en criminologe Els Lecompte, die onder Pycks leiding vorig jaar een proefschrift over ?ritueel misbruik? schreef. Kinderpsychiater Karel Pyck werd in de jaren tachtig zwaar bekritiseerd om zijn controversiële optreden in de zaak-notaris X. Zijn huidige heroptreden ziet hij als een rehabilitatie.

KAREL PYCK : De laatste jaren heb ik vooral de backlash bestudeerd : de terugslag tegen mensen die kindermisbruik aanklagen. Ik heb dat langdurig onderzocht in het Nederlandse dorp Oude Pekela, waar zeker 48 kinderen ontvoerd en misbruikt zijn, en waarin je het best ziet hoe er gepolariseerde kampen ontstaan. Volgens de disbelievers was het allemaal massahysterie, vooral dan volgens onderzoeker Benjamin Rossen. Volgens een christelijke beweging ging het echter om satanisme. Zelf neem ik een niet-dogmatisch, objectief-wetenschappelijk standpunt in.

Heeft uw lange onderzoek enig bewijs van satanisch ritueel misbruik opgeleverd ?

PYCK : Geen voldoende bewijzen, maar wel aanwijzingen. Overigens is Rossen later zelf door het zoontje van z’n vriend voor pedofilie aangeklaagd !

De zware kritiek op uw rol in de zaak van notaris X maakt u niet bang om nu weer uw nek uit te steken ?

PYCK : Zolang de universiteit mij steunt, ga ik door. Ik ben de zaak-X vergeten, ik wil er niets meer over zeggen. Maar ik ben nooit gesanctioneerd. Ik heb alleen mijn sabbatverlof opgenomen en op mijn eigen vraag werd ik als hoofd van de afdeling kinderpsychiatrie vervangen.

Wat acht u waar in het Belgische verhaal over grootschalige satanische netwerken ?

PYCK : Ik vind vooral belangrijk dat hooggeplaatste personen erin geluisd, gefilmd en gechanteerd worden. Volgens mij is dat waar, en het is de sleutel van het hele verhaal. Het gaat om sekten die de leden hersenspoelen en ritueel sadistisch gedrag vertonen. De discussie over het satanische karakter laat ik over aan de kardinaal. Verder wil ik er niets over zeggen. Ik heb discrete contacten met Neufchâteau, en ik weet dat zij er niet over willen spreken. Ik heb Connerotte op een privé-souper ontvangen, ik bel hem soms op, en eind januari gaan we misschien samen naar een congres over kindermisbruik in San Diego. Het verschil tussen de zaak-Dutroux en de andere dossiers is dat Bourlet en Connerotte zo gedreven zijn dat ze blijven doorzoeken. Kijk maar naar de opgravingen in de tunnels van Jumet.

Een wereldprimeur, zegt u ?

PYCK : De FBI-specialist Kenneth Lanning zegt dat er voor satanisch ritueel misbruik nooit een bewijs gevonden is : in die zin zeg ik dat het nu een wereldprimeur zal zijn. Overigens werd Sharon Tate toch op rituele, satanische wijze vermoord door Charles Manson ? Volgens Lanning zijn veel getuigen in elk geval wél slachtoffer van mishandeling of trauma geweest. Ik ken mensen die geloven dat Lanning zelf een bij het FBI geïnfiltreerde satanist is. Dat hoor je mij niet zeggen. In november was hij overigens uitgenodigd om les aan de rijkswacht te komen geven, maar dat werd op het laatste moment nog geboycot.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content