De propaganda-afdeling van de BAM, die in Antwerpen de Lange Wapper wil bouwen, zorgde voor een nieuwe stunt.

door Stijn Tormans

Vorige week, een onheilspellende titel in De Standaard: ‘Antwerpenaar leeft twee jaar minder lang’. Of er een verband is weten we niet, maar in de stad van de stralende A blijken er meer geboorteafwijkingen te zijn. Méér psychische aandoeningen ook. Méér kanker. Méér tuberculose. Méér aids.

Godzijdank is er een oplossing voor zoveel ellende: de Lange Wapper! Uit een onderzoek, besteld door de BAM, blijkt dat door het viaduct ‘de luchtkwaliteit gaat verbeteren’. Jaja, er heerst weer de sfeer van de grote dagen, bij de pr-afdeling van de BAM. Op verzoek van de regering loopt er momenteel een 2,3 miljoen euro kostend onderzoek naar wat het beste is: een viaduct, een tunnel of iets daartussen. ‘We kennen het beste tracé al, maar we willen het zeker weten’, zei minister-president Kris Peeters (CD&V) in juni. Nu laat de BAM – op onze kosten en gedekt door de regering – een nieuw onderzoek uitvoeren waarin alleen het viaduct onderzocht werd. Très sympa, in deze vrolijke tijden.

En toch zijn de kleine lettertjes van dat onderzoek buitengewoon interessant. De al bedenkelijke luchtkwaliteit in het noorden van de stad zal door de Wapper nog verslechteren. De logica zelve: als een grote verkeersstroom van zuid naar noord verlegd wordt, verplaatst ook de vervuiling. Maar omdat er minder mensen in het noorden van Antwerpen wonen, verbetert de luchtkwaliteit in het algemeen.

Goed dat de BAM deskundigen heeft ingehuurd, daar waren we anders nooit zelf opgekomen. We twijfelen er ook niet aan dat de promotiedienst een nieuwe stunt klaar heeft om deze hoopvolle boodschap aan de Antwerpse noorderlingen te verkopen.

Dat het item ‘luchtkwaliteit’ op de agenda staat, is trouwens de verdienste van de vzw Ademloos. Die kreeg twee maanden geleden, nadat ze eerst 17.000 handtekeningen had ingezameld, ‘spreekgunst’ in het parlement. Stel u van dat ‘parlement’ niet te veel voor: welgeteld zes volksvertegenwoordigers, de rest lag nog in bed. In dat selecte gezelschap kwam een andere stunt van de BAM ter sprake: de Middenvijver, de zogeheten ‘prachtige natuurcompensatie voor de Wapper’. Hilarische volksverlakkerij, vond Ademloos, ‘dat natuurgebied heeft er namelijk altijd gelegen’.

‘Tuttuttut,’ riep Bart Martens (SP.A), ‘vroeger zaten daar de bosjanetten. Nu heeft dat gebied een nieuw elan gekregen.’ Fijn, maar toch willen we aan onze rode natuurvriend wat respect vragen voor deze vermaledijde mensensoort. Want de socialisten mogen dan al heldhaftig de bosjanetten verdreven hebben, de vraag blijft: waar naartoe?

Ziehier wat goede raad voor de volgende stunt van de propaganda-afdeling: verhuis niet alleen de andersvaliden van het Sint-Jozefsinstituut, maar ineens heel het noorden van Antwerpen. Honderdduizend man, dat kan de kost niet zijn. Daar komt dan ruimte vrij voor – echte! – natuurcompensatie. Waar de bosjanetten ongetwijfeld de tijd van hun leven zullen beleven. Weliswaar terwijl het fijn stof neerdwarrelt. Maar alla , beter heftig kort dan lang, zo gaat dat bij die mannen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content