Liesbeth Homans © BELGA

Wat herinnert u zich nog van 2017? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 04/17

1 Na de liberale vakbond zet ook de socialistische vakbond zijn stiptheidsactie bij de (…) stop, na een akkoord met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

2 Rachida Lamrabet wordt ontslagen door gelijkekansencentrum (…). Lamrabet had in Knack gezegd dat ze ‘niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod’.

3 In Sint-Petersburg ontploft een bom op een rijdende (…) tussen twee stations. Daarbij vallen 15 doden. Een tweede bom kon tijdig onschadelijk worden gemaakt.

4 Bij een luchtaanval met gifgas in het noordwesten van Syrië vallen minstens 86 doden. Drie dagen later vuren de (…) ruim vijftig raketten af op de Syrische basis.

5 Hof van Cleve, het restaurant van (…), is het 50e beste restaurant ter wereld, aldus de internationale jury van de ‘World’s 50 Best Restaurants’, een soort culinaire Oscars.

6 Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil de erkenning van de Fatih-moskee in (…) intrekken. Ze baseert zich op een rapport van de Staatsveiligheid, maar die betwist Homans’ conclusies.

7 In de Zweedse stad Stockholm rijdt een (…) in op de menigte. Er vallen vier doden, onder wie een Belgische vrouw. De politie gaat uit van een terreurdaad.

8 De Nederlander John de Mol verstevigt zijn greep op de media. Hij neemt het meerderheidsbelang in zendergroep SBS Nederland over van het Finse (…).

9 Staatssecretaris Zuhal Demir haalt in een interview in De Zondag uit naar coalitiepartner CD&V. Volgens haar ziet Wouter Beke moslims als (…).

10 Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten wint de Pulitzerprijs voor de (…). Zij brachten een netwerk van wereldwijde belastingontduiking aan het licht.

11 België heeft binnen de OESO de hoogste gemiddelde belastingdruk voor alleenstaande werknemers zonder kinderen: 54 procent. Het goede nieuws: het zit in (…) lijn.

12 12/04: Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA) pleit in een opiniestuk op Knack.be voor een milieubelasting op (…). Ze wil daarmee de kleine ondernemer beschermen.

13 In Afghanistan hebben (…) strijdkrachten voor het eerst de GBU-43 afgeworpen, ‘de moeder van alle bommen’. Er zouden minstens 94 IS-strijders gedood zijn.

14 Er waren nog nooit zoveel langdurig zieken in ons land, en (…) is een belangrijke oorzaak. N-VA stelt voor om hen ervaring te laten opdoen bij andere beroepen of werkgevers.

15 De Italiaanse Emma Morano sterft. Met haar 117 lentes wordt zij beschouwd als de oudste mens ter wereld. Haar geheim? Drie (…) per dag (twee rauw en één gebakken).

16 Noord-Korea voert alweer een rakettest uit, een dag na de viering van de 105e verjaardag van zijn stichter (…). Volgens Zuid-Koreaanse legerchefs is de test mislukt.

17 De Zuid- Koreaanse ex-presidente Park Guen-hye wordt aangeklaagd wegens corruptie. Ze zou samen met een (…) ruim 30 miljoen euro aan smeergeld hebben geïncasseerd.

18 54 procent van de Vlamingen zou de stemplicht – of beter: opkomstplicht – bij de verkiezingen vervangen door (…). Dat blijkt uit een peiling van De Standaard en de VRT.

19 Regeringspartijen N-VA en CD&V roken de vredespijp. Na oplopende spanningen (van enkele weken) willen Bart De Wever en (…) ‘een streep trekken onder het verleden’.

20 Op de (…) in Parijs vindt een terreuraanval plaats. Een man stapt uit een wagen en opent het vuur op een politiepatrouille. Eén politieman en de dader komen om.

21 Staatsbank Belfius verkiest een beursgang boven een strategische partner. (…) houdt wel de meerderheid van de aandelen in handen.

22 De Amerikaanse actrice Erin Moran (56) overlijdt. Ze is bij het grote publiek bekend als Joanie Cunningham in de sitcom (…) uit de jaren 70 en 80.

23 De Nederlandse sterrenkundige Chriet Titulaer (73) sterft. Sinds de maanlanding in (…) was hij geregeld op televisie. In de jaren 80 had hij zijn eigen programma, Wondere Wereld.

24 De ziekte (…) komt steeds minder voor: tussen 2010 en 2015 daalde het aantal nieuwe gevallen wereldwijd met 20 procent. Er raken wel steeds meer Belgische reizigers besmet.

25 De Amerikaanse chemiereus Monsanto heeft gesjoemeld met wetenschappelijke publicaties, om te voorkomen dat onkruidverdelger (…) en glyfosaat kankerverwekkend worden genoemd.

26 De Amerikaansse regisseur Jonathan Demme (73) sterft. Hij werd bekend dankzij de Oscarwinnende thriller The Silence of the Lambs, en de iconische aidsfilm (…).

27 Minister van Landbouw Willy Borsus (MR) plant een verbod op herbiciden voor (…), waaronder ook glyfosaat. Voor professionele gebruikers verandert voorlopig niets.

28 Homo’s mogen voortaan bloed geven. Al wordt seks tussen mannen nog steeds beschouwd als risicogedrag: enkel homo’s die zich daar (…) maanden van onthouden, krijgen groen licht.

29 N-VA wil bij de lokale verkiezingen in 2018 nergens opkomen in kartel met (…). De partijtop wil uitgaan van de eigen kracht en volledig breken met het verleden.

30 De Zwitserse bergbeklimmer Ueli Steck (40) sterft tijdens een expeditie in de Himalaya. Hij wilde binnen de 48 uur de Mount Everest en de Lhotse beklimmen, zonder (…).

Oplossingen

1 loodsen 2 Unia 3 metrotrein 4 Verenigde Staten 5 Peter Goossens 6 Beringen 7 biertruck 8 Sanoma 9 ‘kiesvee’ 10 PanamaPapers 11 dalende 12 e-commerce 13 Amerikaanse 14 burn-out 15 eieren 16 Kim Il-sung 17 jeugdvriendin 18 stemrecht 19 Wouter Beke 20 Champs-Elysées 21 de Belgische overheid 22 Happy Days 23 1969 24 malaria 25 Roundup 26 Philadelphia 27 particulieren 28 twaalf 29 CD&V 30 zuurstofmasker

uw score……./30

Zuhal Demir
Zuhal Demir© BELGA
Noord-Korea
Noord-Korea© AFP
Chriet Titulaer
Chriet Titulaer© BELGAIMAGE
Jonathan Demme
Jonathan Demme
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content