5 © Bloomberg via Getty Images

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 04/19

1

Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs sterk daalt. Reden genoeg voor grote hervormingen, beklemtoont Vlaams minister van Onderwijs (…).

2

Na dertig jaar en 800 afleveringen stopt Gert Verhulst als kompaan van (…). Die laatste gaat verder, maar het is nog niet bekend of hij een nieuwe sidekick krijgt.

3

De Amerikaanse stad (…) krijgt voor het eerst een zwarte vrouw als burgemeester: Lori Lightfoot. Ook voormalig president Barack Obama begon zijn politieke carrière hier.

4

In het gesloten centrum 127bis in (…) mogen geen kinderen meer worden opgesloten, oordeelt de Raad van State. De reden? Te grote geluidshinder door de luchthaven.

5

De Britse premier Theresa May schrijft een brief aan Europees ‘president’ (…). Daarin vraagt ze uitstel voor de brexit tot 30 juni. Ze krijgt respijt tot 31 oktober.

6

Colruyt Group koopt vanaf nu tien procent van haar (…) rechtstreeks bij boeren. De tussenstappen van vee- en groothandelaar worden dus geschrapt.

7

In (…) wordt de genocide herdacht die een kwarteeuw geleden plaatsvond. In zo’n honderd dagen tijd werden toen zeker 800.000 mensen gedood, vooral Tutsi’s en gematigde Hutu’s.

8

De Amerikaanse president Donald Trump zet de Revolutionaire Garde, een eliteonderdeel van het leger in (…), op de lijst van buitenlandse terreurorganisaties.

9

Zanger Paul Severs (70) overlijdt. Zijn grote doorbraak kwam er in 1970, met de hit (…). Ruim 20 jaar later had hij opnieuw een hit te pakken: Zeg ‘ns meisje.

10

Acht jaar na de kernramp in het Japanse (…) hebben de eerste inwoners van het nabijgelegen stadje Okuma toestemming gekregen om terug te keren.

11

De Britse politie houdt (…), oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, aan in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar heeft hij zich zeven jaar lang verscholen.

12

Geneesmiddelen met domperidon, zoals het bekende (…), mogen niet meer worden toegediend aan kinderen onder de twaalf. Ze worden gebruikt bij misselijkheid en braken.

13

In het Hallerbos worden stewards ingezet om te vermijden dat wandelaars de paden verlaten. Zij komen nu massaal naar het bos omdat de (…) in bloei staan.

14

De Amerikaanse golfer (…) wint de Masters, zijn vijftiende majortitel. Een spectaculaire comeback, want zijn vorige majoroverwinning dateert van elf jaar geleden.

15

Persagentschap (…) krijgt de Pulitzerprijs voor verslaggeving over de Rohingya in Myanmar. Twee reporters zitten ervoor in de gevangenis, maar komen een maand later vrij.

16

Victor Campenaerts schrijft geschiedenis op de wielerpiste van het Mexicaanse Aguascalientes. Hij rijdt in 1 uur tijd 55,089 km en verpulvert zo het record van (…).

17

Greenpeace mag van de rechtbank geen beelden meer gebruiken van een rokende (…). De milieuorganisatie wilde aanklagen dat Studio 100 charcuterie aanprijst met het figuurtje.

18

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank beslist dat Geneviève Lhermitte mag vrijkomen onder strikte voorwaarden. Ze vermoordde in 2007 haar (…) kinderen en kreeg levenslang.

19

Wielerlegende Patrick Sercu (74) overlijdt. Op zijn twintigste veroverde hij goud op de (…) in Tokio. Hij behaalde ook 88 eindoverwinningen in zesdaagses, een record.

20

Twee op de drie nieuwe Vlaamse huurders kwamen vorig jaar terecht in een (…), zo blijkt uit de CIB-Huurbarometer. De gemiddelde huurprijs van dit woningtype bedraagt 700 euro.

21

Acteur en komiek Volodymyr Zelensky wint de presidentsverkiezingen in (…). Hij is nieuw in de politiek, maar speelde wel al de rol van president in een populaire tv-reeks.

22

Technologiebedrijf Samsung stelt de lancering van de nieuwe Galaxy Fold-smartphone uit. Het toestel is (…), maar bij testversies kwamen problemen aan het licht, zoals scheurtjes.

23

Groothertog Jean van Luxemburg (98) overlijdt. Hij was de weduwnaar van Joséphine-Charlotte van België, de zus van de koningen (…) en Albert II.

24

Een Palestijns jongetje van 9 jaar oud wordt vermoord teruggevonden op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in (…). Hij verbleef er samen met zijn moeder.

25

(…) stelt zich kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Hij was acht jaar lang vicepresident onder Barack Obama en wil nu Donald Trump opvolgen.

26

Een dag na de speech van president (…), met maatregelen als antwoord op de gele hesjes, blijkt uit een peiling dat zes op de tien Fransen hem ‘niet overtuigend’ vonden.

27

In Aalst organiseert Scouts en Gidsen Vlaanderen de Akabedag. Dat deel van de scouts staat voor ‘Anders Kan (…)‘ en is gericht op leden met een beperking.

28

De partij van premier Pedro Sánchez wint in (…) de verkiezingen, maar haalt geen meerderheid in het parlement. Het extreemrechtse Vox haalt ruim 10 procent.

29

De Koningin Elisabethwedstrijd gaat van start. Dit jaar is die gewijd aan de (…) en de Amerikaanse Stella Chen zal eind mei als verrassende winnaar uit de bus komen.

30

De Japanse keizer Akihito (85) treedt af tijdens een ceremonie in het paleis van Tokio. Hij houdt nog een laatste toespraak, met onder meer de woorden ‘Ik bid voor (…).’

Oplossingen 1 Hilde Crevits 2 Samson 3 Chicago 4 Steenokkerzeel 5 Donald Tusk 6 rundvlees 7 Rwanda 8 Iran 9 Ik ben verliefd op jou 10 Fukushima 11 Julian Assange 12 Motilium 13 boshyacinten 14 Tiger Woods 15 Reuters 16 Bradley Wiggins 17 Maya de Bij 18 vijf 19 Olympische Spelen 20 appartement 21 Oekraïne 22 opvouwbaar 23 Boudewijn 24 Broechem 25 Joe Biden 26 Emmanuel Macron 27 Best 28 Spanje 29 viool 30 vrede Uw score: …/30

9
9© Photo News
16
16© BELGA
19
19© Getty Images
30
30© Gamma-Rapho via Getty Images
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content