4 © The LIFE Picture Collection via

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 03/19

1

Staaldraadfabrikant Bekaert neemt afscheid van (…), huidig voorzitter van de raad van bestuur. Hij werd bekend als gedelegeerd bestuurder van de VRT.

2

In Calais is een honderdtal migranten de haven binnengedrongen, ongeveer de helft klom aan boord van een ferry. 2,5 jaar geleden werd de zogenoemde ‘ (…) van Calais’ ontruimd.

3

AbdelazizBouteflika wil er, na twintig jaar aan de macht in (…), nog een ambtstermijn bijdoen, ondanks massaal protest. Een week later trekt hij zijn kandidatuur in.

4

De Amerikaanse acteur Luke Perry (52) overlijdt, enkele dagen nadat hij een beroerte heeft gekregen. Hij werd vooral bekend als Dylan McKay in de ninetiesserie (…).

5

De Europese Commissie reageert scherp op de praalwagen Sabbatjoor 2019 van de Aalsterse carnavalsgroep De Vismooil’n. Burgemeester (…) relativeert de kritiek.

6

Het parket van Limburg seponeert het onderzoek naar (…), Open VLD-politicus en hoogleraar aan de UHasselt. Hij werd eerder aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag.

7

De Britse Queen Elizabeth post voor het eerst iets op (…). Geen selfie, maar een brief uit 1843, gericht aan haar betovergrootvader Albert.

8

Alexandre Van Damme, een van de rijkste Belgen, zet zijn woning in (…) – ooit een paardenstal, nu een van de meest luxueuze panden van de stad – te koop.

9

De Ivoriaanse auteur Bernard Dadié (103) overlijdt. Deze pionier van de Afrikaanse literatuur was ook politiek geëngageerd in zijn thuisland: van 1977 tot 1986 was hij minister van (…).

10

Bij een vliegtuigcrash in Ethiopië komen 157 mensen om. Het gaat om een Boeing B-737 MAX 8. Vorig jaar stortte hetzelfde type neer, van de (…) maatschappij Lion Air.

11

De Open VLD pakt uit met opvallende kandidaten voor de verkiezingen van 26 mei: filosofe Alicja Gescinska en voormalig VTM-gezicht (…). Een dag later volgt seksuologe Goedele Liekens.

12

Mehdi Nemmouche krijgt levenslang voor de aanslag op het (…) in Brussel, op 24 mei 2014. Toen doodde hij koelbloedig vier mensen. Zes dagen later werd hij gevat in Marseille.

13

Contraceptie, zoals de pil en het hormoonspiraaltje, wordt binnenkort gratis voor vrouwen tot (…) jaar. De morning-afterpil wordt gratis voor vrouwen van elke leeftijd.

14

Godfried Danneels (85) overlijdt. Hij was dertig jaar lang aartsbisschop van ons land en stond bekend als progressief. Zijn imago kreeg een deuk door het pedofilieschandaal rond (…).

15

In de stad (…) in Nieuw-Zeeland zijn er aanslagen in twee moskeeën. De Australiër Brenton Tarrant schiet moslims neer tijdens het vrijdaggebed. Er vallen 51 doden.

16

In Parijs loopt een manifestatie van de gele hesjes uit de hand. Op en rond de (…) trekken ze een spoor van vernieling en brand. President Macron breekt er zijn skivakantie voor af.

17

Op de (…) in Abu Dhabi verovert zwemmer Benny Jans goud op de 50 meter vrije slag. Alles bij elkaar brengen de Belgen 67 medailles naar huis.

18

Met haar 38 lentes wordt Ine Van Wymersch de jongste topmagistraat van het land. Ze wordt procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement (…).

19

Anuna De Wever en (…), de gezichten van Youth for Climate, stellen hun boek voor: Wij zijn het klimaat. Hun boodschap is opgetekend door schrijver Jeroen Olyslaegers.

20

De Europese Volkspartij schorst de Hongaarse partij Fidesz van premier (…). Herman Van Rompuy, ex-voorzitter van de Europese Raad, zal de toestand in Hongarije opvolgen.

21

Kind en Gezin lanceert het Plaspoort, een hulpmiddel voor ouders om hun kinderen (…) te krijgen. Daarin staan een stappenplan en tips voor alle betrokkenen: het ‘plasteam’.

22

De Amerikaanse rocker Scott Walker (76) overlijdt. Hij begon als popmuzikant, met het trio The Walker Brothers. Eind jaren zestig nam hij nummers op van de Belgische chansonnier (…).

23

In Israël overlijdt Rafi Eitan (92), de spion die in 1960 een missie leidde om nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in (…) te ontvoeren en in Jeruzalem terecht te stellen.

24

De Franse president Emmanuel Macron ontmoet de Chinese president Xi Jinping, op zijn zesdaagse tour door Italië en Frankrijk. Het onderonsje vindt plaats in (…).

25

Journalist Willy De Buck (65) overlijdt. Een jaar eerder ging hij met pensioen na een lange carrière bij (…), waar ze hem omschrijven als ‘de gouden pen van assisen’.

26

In Brussel gaat de film Dumbo in première, een live action-bewerking van de bekende Disneyklassieker. Regisseur (…) heeft enkele racistische scènes uit het origineel geschrapt.

27

De bekende overheidsmanager (…) gaat met pensioen. In een reeks afscheidsinterviews is hij erg kritisch voor de politiek. Hij noemt ons land ‘zo goed als onwerkbaar’.

28

Voetbalanalisten Jan Mulder en (…) stappen over van VRT naar VTM. Ze tekenen er een exclusiviteitscontract, net zoals politiek analist Noël Slangen eerder deed.

29

De Frans-Belgische regisseuse Agnès Varda (90) overlijdt. Ze maakte sociaal geëngageerde films en won in 1985 met Sans toit ni loi de Gouden Leeuw op het Filmfestival van (…).

30

Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) ondertekent met landbouworganisaties en toeleveranciers een Green Deal om de uitstoot van (…) te beperken.

31

De liberale advocate Zuzana Caputova wint de presidentsverkiezingen in (…). Daarmee kan ze de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van het land worden.

Oplossingen 1 Bert De Graeve 2 Jungle 3 Algerije 4 Beverly Hills, 90210 5 Christoph D’Haese 6 Lode Vereeck 7 Instagram 8 Brussel 9 Cultuur 10 Indonesische 11 Lynn Wesenbeek 12 Joods Museum 13 25 14 Roger Vangheluwe 15 Christchurch 16 Champs-Élysées 17 Special Olympics 18 Halle-Vilvoorde 19 Kyra Gantois 20 Viktor Orbán 21 zindelijk 22 Jacques Brel 23 Argentinië 24 Nice 25 Het Nieuwsblad 26 Tim Burton 27 Frank Van Massenhove 28 Marc Degryse 29 Venetië 30 methaan 31 Slowakije Uw score: …/31

11
11
14
14© Christophe Ketels / COMPAGNIE GA
29
29© Getty Images
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content