31 © Getty Images

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 01/19

1

België zetelt voor twee jaar in de (…) van de Verenigde Naties. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) benadrukt het belang van deze internationale verantwoordelijkheid.

2

De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, verliest 270 containers. Een deel van de inhoud spoelt aan op de stranden van enkele (…), zoals Vlieland en Terschelling.

3

De Chinese ruimtesonde Chang’e 4 is geland op de achterkant van (…), die op aarde nooit te zien is. Aan boord zijn onder andere eitjes van de zijderups en een katoenplantje.

4

De Russische violist Mikhail Bezverkhny, die in 1976 de Koningin Elisabethwedstrijd won, speelt dagelijks aan de Sint-Annakerk in Gent, omdat die omgebouwd zou worden tot (…).

5

In Polen komen vijf tienermeisjes om het leven bij een brand die uitbrak in een (…). Volgens de brandweer voldeed het gebouw niet aan de veiligheidsvoorschriften.

6

De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani ligt onder vuur door zijn nieuwe nummer Amigo. Daarin neemt hij het op voor een veroordeelde (…).

7

Op Eén gaat de fictiereeks (…) van start. Die is zo populair dat na een week al een tweede seizoen wordt besteld. De reeks wordt ook genomineerd voor een Gouden Roos.

8

Onderzoeksjournaliste Pelin Ünker wordt in Turkije veroordeeld tot meer dan een jaar cel omdat ze heeft meegewerkt aan het onderzoek rond de (…) Papers.

9

Het KMI begint met een proefproject waarbij (…) mee het weer gaat meten. Een deel van haar wagens zal vanuit heel België informatie doorsturen, onder meer over temperatuur en neerslag.

10

Anuna De Wever en Kyra Gantois organiseren in Brussel de eerste Belgische klimaatspijbelactie van Youth for Climate. Ze willen voortaan elke (…) betogen voor het klimaat.

11

Ons land is ineens 160 km² groter geworden. Op vraag van Europa werd een nieuwe rekenmethode gebruikt, waarbij ook de (…) werden meegeteld.

12

De KU Leuven ligt onder vuur wegens een samenwerking met bierproducent (…). Samen met de stad en het UZ zette de universiteit de bewustmakingscampagne Lazarus op.

13

Pawel Adamowicz, de burgemeester van de Poolse stad (…), wordt neergestoken op het podium van een liefdadigheidsevenement. Hij overlijdt de volgende dag in het ziekenhuis.

14

De VDAB en werkgeversorganisaties gaan op zoek naar informatici in (…), omdat duizenden vacatures niet ingevuld raken.

15

Aan de indexkorf worden negen nieuwe diensten en producten toegevoegd, waaronder (…). Daarvan worden er jaarlijks zo’n 500.000 gezet.

16

Voetballer Hans Vanaken, middenvelder bij (…), wint de Gouden Schoen. Bij de dames gaat de trofee naar Red Flame Tessa Wullaert, die bij Manchester City speelt.

17

De Vlaamse Milieumaatschappij lanceert de app BelAir. Daarmee kunt u in realtime de (…) opvragen. Een cijfer tussen 1 en 10 schat de impact op uw gezondheid in.

18

Moraalfilosoof Etienne Vermeersch (84), een belangrijke stem in het maatschappelijke debat, overlijdt. Over de milieuproblematiek schreef hij het boek De ogen van (…).

19

In Brussel opent het Autosalon de deuren. Bezoekers kunnen er de e-tron van het merk (…) ontdekken, een elektrische wagen die in ons land wordt geproduceerd.

20

In Noord-Ierland worden vier mannen gearresteerd na een explosie voor het gerechtsgebouw in Londonderry. Ze zouden lid zijn van de republikeinse splintergroep (…).

21

De Franse accordeonist Marcel Azzola (91) overlijdt. In de liveopname van zijn nummer Vesoul moedigt (…) hem aan met ‘Chauffe, Marcel, chauffe!’

22

Op het ledencongres van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt directeur-generaal Lieven Boeve dat zijn leerkrachten niet langer (…) hoeven te zijn.

23

Het Franse overheidsagentschap Anses waarschuwt dat in veel (…) giftige stoffen terug te vinden zijn, zoals pesticiden en dioxines.

24

In Congo legt Félix Tshisekedi de eed af als president, in aanwezigheid van zijn voorganger (…). Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid verloopt de overdracht vreedzaam.

25

Het (…) parlement stemt dan toch in met de naamsverandering van Noord-Macedonië. Veel burgers waren misnoegd over het akkoord dat premier Alexis Tsipras sloot.

26

Stripauteur Brecht Evens wint op het stripfestival van (…) de ‘speciale prijs van de jury’, de op een na belangrijkste onderscheiding op het prestigieuze festival.

27

De biljetten van (…) euro beginnen aan hun zwanenzang. De Nationale Bank stopt met ze te drukken en als ze worden binnengebracht bij een bank, komen ze niet opnieuw in omloop.

28

Uit de resultaten van het Grote Vogelweekend van Natuurpunt blijkt dat de (…) de vaakst getelde vogel is in Vlaamse tuinen. De kauw krijgt een tweede plaats, de mus staat op 3.

29

Ons land heeft zijn eerste ‘unicorn’, een bedrijf dat meer waard is dan (…) dollar. Het gaat om het Brusselse databedrijf Collibra.

30

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) wordt niet verkozen tot Europees kandidaat voor het voorzitterschap van het (…). Hij krijgt maar vijf stemmen.

31

Canvas verwerft de uitzendrechten van de spraakmakende HBO-documentaire (…). Daarin getuigen twee mannen over het kindermisbruik door popster Michael Jackson.

Oplossingen 1 Veiligheidsraad 2 Waddeneilanden 3 de maan 4 supermarkt 5 escape room 6 tienerpooier 7 Dertigers 8 Paradise 9 Bpost 10 donderdag 11 stranden 12 AB InBev 13 Gdansk 14 Marokko 15 tatoeages 16 Club Brugge 17 luchtkwaliteit 18 de panda 19 Audi 20 New IRA 21 Jacques Brel 22 katholiek 23 wegwerpluiers 24 Joseph Kabila 25 Griekse 26 Angoulême 27 500 28 vink 29 1 miljard 30 Wereldantidopingagentschap (WADA) 31 Leaving Neverland Uw score: …/31

6
6© ISOPIX
10
10
18
18
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content