2

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 09/19

1

Orkaan (…), die windsnelheden tot 350 kilometer per uur bereikt, richt enorm veel schade aan op de Bahama’s. Er vallen minstens 50 doden en honderden mensen raken vermist.

2

Vandaag beginnen op Ketnet Junior nieuwe afleveringen van het legendarische kinderprogramma (…). Tussen 1981 en 1991 werden 366 afleveringen gemaakt.

3

De Duitse modefotograaf Peter Lindbergh (74) overlijdt. In 1990 maakte hij een wereldberoemde cover voor het tijdschrift (…) met onder meer Naomi Campbell en Cindy Crawford.

4

In (…) zijn dit jaar al 101 vrouwen vermoord door hun (ex-)partner. Volgens de plaatselijke vrouwenbeweging is er geen ‘blabla’ nodig, maar ‘een echt Marshallplan’.

5

De Amerikaanse fotograaf Charlie Cole (64) overlijdt. Hij kreeg de (…) voor Tank Man, een foto van een man die in 1989 in Peking een colonne tanks tegenhield.

6

De gewezen president van (…), Robert Mugabe (95), overlijdt. Hij streed voor de onafhankelijkheid en won de eerste verkiezingen, maar groeide uit tot een dictator.

7

De bekende (…) Bo Coolsaet (79) moet voor de rechtbank verschijnen. Elf weken later krijgt hij 4 jaar cel, waarvan 2 jaar effectief, voor aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte.

8

Acteur (…) krijgt op het filmfestival van Oostende een ere-Ensor voor zijn hele oeuvre en een ster op de Zeedijk. Zijn filmcarrière begon in 1971 met Mira.

9

Er is een Waals regeerakkoord. Onderhandelaars van de PS, de MR en (…) stellen de grote lijnen voor. Vier dagen later legt Elio Di Rupo de eed af als minister-president.

10

De provincie Limburg wordt geplaagd door (…). Die beschadigen tuinen, maar ook parken en kerkhoven. De Belgische Boogjacht Federatie wil er komaf mee maken.

11

De Amerikaanse zanger Daniel Johnston (58) overlijdt. De eigenzinnige artiest beïnvloedde heel wat grote sterren, zoals (…) van Nirvana en zangeres Lana Del Rey.

12

‘Kan ik een liefhebbende moeder zijn voor mijn drie kinderen en de beste tennisspeler die ik kan zijn? Ik ga ervoor.’ Op sociale media kondigt (…) haar comeback aan.

13

Schrijver György Konrád (86) overlijdt. Hij was een van de belangrijkste oppositiestemmen in (…), waar zijn werk tot 1989 verboden was. Hij had ook veel kritiek op premier Viktor Orbán.

14

Ontslagnemend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker haalt uit naar kustgemeente (…): het is ‘schandalig belachelijk’ dat hij bij de bakker niet meer in het Frans kan bestellen.

15

Kersvers Waals minister-president Elio Di Rupo stopt als PS-voorzitter. Zijn gedoodverfde opvolger en enige kandidaat (…) zal worden verkozen met ruim 95 procent van de stemmen.

16

Een Italiaanse analist doet een racistische uitspraak over voetballer (…): ‘De enige manier om hem tegen te houden, is door te zeggen: “Hier zijn tien bananen.”‘

17

De Nederlandse zanger Rob de Nijs (76) kondigt het einde van zijn carrière aan. Hij lijdt aan de ziekte van (…). De Nijs zal nog één cd en een afscheidstournee brengen.

18

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam wordt een (…) doodgeschoten op straat. Hij was betrokken in het Marengo-proces, een onderzoek naar de zogenoemde ‘mocromaffia’.

19

De Canadese premier (…) wordt in verlegenheid gebracht door een foto van een schoolfeestje uit 2001, waarop zijn gezicht zwart geschminkt is en hij een tulband draagt.

20

Filosoof Maarten Boudry zal aan de UGent een leerstoel bekleden ter ere van (…). Er is veel ophef over de manier waarop hij de aanstelling zou hebben gekregen.

21

In heel het land ruimen duizenden vrijwilligers zwerfvuil op voor World Cleanup Day. Ook langs rivieren wordt opgeruimd, onder de noemer (…).

22

De (…) heeft een positief effect op de luchtkwaliteit. In Brussel zijn de concentraties stikstofdioxide en dieselroet 70 procent lager dan op een gemiddelde zondag.

23

De Argentijnse voetballer Lionel Messi wordt verkozen tot FIFA-speler van het jaar. Er wordt ook een ‘elftal van het jaar’ samengesteld met daarin Rode Duivel (…).

24

Bij (…), het moederbedrijf van zenders als VTM en kranten als Het Laatste Nieuws en De Morgen, staan 145 banen op de tocht. Daarnaast worden een 50-tal nieuwe jobs gecreëerd.

25

Het IPCC, het VN-panel van klimaatexperts, komt met een nieuw, beangstigend rapport: door de uitstoot van broeikasgassen stijgt de (…) steeds sneller.

26

De Franse politicus Jacques Chirac (86) overlijdt. Hij was president tussen 1995 en 2007 en kantte zich fel tegen de oorlog in (…).

27

Tot nog toe werd er altijd in september mee begonnen, maar dit jaar adviseert de Hoge Gezondheidsraad om tot half oktober te wachten met het toedienen van het (…).

28

In heel wat cafés en restaurants zijn er nog (…), maar daar wil Kom op tegen Kanker komaf mee maken. In Nederland zijn ze sinds vandaag verboden.

29

Volgens verschillende bronnen wil de komende Vlaamse regering de (…) bij de lokale verkiezingen afschaffen. Heel wat CD&V’ers, onder wie Hendrik Bogaert, zijn tegen.

30

Ook het laatste onderdeel van (…) vraagt het faillissement aan. Een week eerder ging het Britse moederbedrijf failliet. In totaal moeten zo’n 600.000 reizigers gerepatrieerd worden.

Oplossingen 1 Dorian 2 Tik Tak 3 Vogue 4 Frankrijk 5 World Press Photo Award 6 Zimbabwe 7 uroloog 8 Jan Decleir 9 Ecolo 10 everzwijnen 11 Kurt Cobain 12 Kim Clijsters 13 Hongarije 14 Middelkerke 15 Paul Magnette 16 Romelu Lukaku 17 Parkinson 18 advocaat 19 Justin Trudeau 20 Etienne Vermeersch 21 River Cleanup 22 autovrije of autoloze zondag 23 Eden Hazard 24 DPG Media 25 zeespiegel 26 Irak 27 griepvaccin 28 aparte rookruimtes 29 opkomstplicht 30 Thomas Cook België Uw score: …/30

12
12© BELGA
13
13© Gamma-Rapho via Getty Images
23
23© FIFA via Getty Images
26
26© ullstein bild via Getty Images
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content