KAMEEL ? U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

1. Peter De Roover (N-VA) wil (alweer) de vrijheid van meningsuiting inperken voor islamisten. De reacties waren pittig. Wat moet hij volgens sommigen doen?

a. ‘Dringend zelf deradicaliseren’, aldus Stefaan Van Hecke van Groen.

b. ‘Eens Karl Popper lezen. Maar dan volledig, niet de samenvatting op Wikipedia’, aldus ex-partijgenoot Hendrik Vuye.

c. ‘Zijn vinger leren opsteken voor hij een voorstel doet’, aldus zijn voorzitter Bart De Wever.

————————————–

2. Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) kon niet verhelen dat ze jaloers was op de sexappealscore van SP.A’ster Meryame Kitir in het Knack-kwartet (100 tegen 50). Van pure miserie liet de ex-Miss België op de schandaalsite Clint.be berekenen hoeveel kamelen ze waard is. Gokt u even mee hoeveel?

a. 1 (een manke)

b. 15

c. 57

d. 125

————————————–

3. Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM volgt Theo Francken (N-VA) Maggie De Block (Open VLD) op als populairste politicus van Vlaanderen. Om de harten en geesten van de hardwerkende Vlaming te veroveren, claimt een politicus dus het best de portefeuille van:

a. Cultuur.

b. Volksgezondheid.

c. Dierenwelzijn.

d. Asiel en Migratie.

————————————–

4. In een ‘ludieke folder’ van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) werd de draak gestoken met enkele politici. Een van de ‘slachtoffers’ was N-VA-burgemeester Nadia Sminate, die in de folder staat met een oude, pikante foto uit P-Magazine. Sminate kon er niet om lachen. Hoe reageerde voorzitter De Wever op deze frats?

a. De Wever noemde spot en satire een pijler van onze democratie en riep op om de grap, ‘hoe smakeloos ook’, zo veel mogelijk te delen op Facebook.

b. De Wever toonde zich not amused en vroeg het VVSG om excuses. Ook stelde hij de bestaansreden van de organisatie ter discussie. ‘Ik betaal ieder jaar met lange tanden mijn lidgeld.’

c. De Wever kon er smakelijk om lachen en wees Sminate met de vinger. ‘Wie halfnaakt in P-Magazine gaat staan, moet achteraf niet de Heilige Maagd uithangen. Normaal doen, Nadia.’

————————————–

5. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) ontsnapte ternauwernood aan de dood toen in zijn kabinet de helft van het plafond naar beneden donderde. Met welke grap verdreef een collega, die kantoor houdt boven Muyters, de spanning ?

a. Liesbeth Homans: ‘Sorry Philippe, ik liet de drankkast nogal hard in het slot vallen.’

b. Hilde Crevits: ‘Sorry Philippe, ik was de schotten tussen de onderwijsnetten aan het neerhalen.’

c. Ben Weyts: ‘Sorry Philippe, ik stond op mijn loopband.’

d. Geert Bourgeois: ‘Het plafond zat vol houtworm (xestobium rufovillosum) die daar was achtergelaten door Philippes socialistische voorgangers.’

————————————–

6. Test uw geheugen – of zoek het op in Knack van vorige week. Wie noemde armoede ‘een relatief begrip’?

a. Liesbeth Homans.

b. Wouter Torfs.

c. Rik Torfs.

d. Danny Pieters.

————————————–

7. Herman Van Rompuy werd in de Vlaamse media steevast ‘de president van Europa’ genoemd. Hoe wordt zijn opvolger, Donald Tusk, in de Vlaamse media genoemd?

a. De president van Europa.

b. De voorzitter van de Europese Raad.

c. Niet.

————————————–

8. In een interview met Gazet van Antwerpen liet staatssecretaris Philippe De Backer weten dat hij ‘geen seconde getwijfeld heeft’ om in Antwerpen de lijst van de Open VLD te trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. We hebben hier te maken met:

a. De waarheid en niets dan de waarheid.

b. Een leugen en niets dan een leugen.

c. Een alternatief feit.

DE ANTWOORDEN

1›a.

2›c.

3›d.

4›b.

5›c.

6›d.

7›b,c.

8›In ieder geval niet a.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content