Het aandeel van de Belgische gashandelaar Distrigas werd vorige week maandag geschorst door de beurswaakhond CBFA omdat het al te wilde bokkensprongen maakte. Het bedrijf staat namelijk te koop, en even leek alles in een stroomversnelling te komen. Maar dat is buiten de Belgische gemeenten gerekend, benadrukt de Gentse burgemeester Daniël Termont.

Tot nader order heeft de Franse energiegroep Suez een meerderheidsbelang van 57,25 % in Distrigas. Om het Europese fiat te krijgen voor haar fusie met die andere Franse energiereus, Gaz de France, moet Suez echter haar belang in Distrigas van de hand doen – anders dreigt een te verregaand monopolie in het energielandschap. Distrigas is een begeerde prooi, want het is een van de grote Europese spelers wat de gasvoorziening betreft, en het bedrijf blaakt van gezondheid.

Onlangs maakte Suez een shortlist van de drie resterende overnamekandidaten bekend. Het gaat om de Italiaanse olie- en gasgroep ENI, het Duitse E.ON, en de Franse elektriciteitsgroep EDF. Wie van de drie het zal worden? Vorige week liet Suez weten dat de definitieve keuze vóór het einde van juni wordt bekendgemaakt. Spannend. De geruchten over ENI, dat begin mei nog een bod gedaan zou hebben met een prijsvork tussen 4 en 8 miljard euro, werden afgedaan als ‘fantasierijk’.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) liet vorige week evenmin in zijn kaarten kijken. Als voorzitter van Publigas is hij van nabij betrokken bij het hele dossier. Publigas is de holding die de belangen van de Belgische gemeenten in de gasbedrijven Distrigas en Fluxys – ook al een dochter van Suez – beheert. Niet oninteressant: Publigas heeft een belang van zo’n 31 % in Distrigas, én een voorkooprecht.

Dat laatste betekent volgens Termont dat Publigas het laatste woord krijgt in de overnamestrijd rond Distrigas. ‘Als Suez de knoop doorhakt, begint een periode van 60 dagen te lopen waarin het voorkooprecht van Publigas speelt. Dat betekent dat wij alsnog het Distrigasbelang van Suez kunnen kopen, tegen dezelfde prijs en voorwaarden die Suez overeenkomt met de resterende overnamekandidaat.’

Maar, zegt Termont, alle opties liggen nog open. Het zou kunnen dat Publigas, de Belgische gemeenten dus, voor 100 % eigenaar wordt van Distrigas. Maar voor hetzelfde geld wordt het belang van Publigas teruggeschroefd tot 0 %. Het eerste scenario zou wel vreemd zijn, temeer omdat Daniël Termont een paar maanden geleden nog in Knack verkondigde dat de handel in gas een commerciële omgeving is, en dus geen prioriteit voor de Belgische gemeenten. Termont voegde er toen aan toe dat Publigas wél streeft naar een meerderheidsbelang in Fluxys, de beheerder van het Belgische aardgasnet – om als kwaliteitswaakhond te kunnen fungeren.

‘Dat laatste geldt nog steeds, maar we zijn enigszins van strategie veranderd’, zegt Termont nu. ‘Het is niet langer uitgesloten dat Publigas zijn belang in Distrigas optrekt, want het strategisch belang daarvan voor de gasvoorziening in België is niet min. En of de Belgische gemeenten het geld wel hebben om Distrigas helemaal over te kopen? Wees gerust: de banken staan in lange rijen om het project te financieren.’

De sleutel ligt in handen van Publigas, benadrukt Termont. Volgens hem kunnen de Belgische gemeenten scheep gaan met om het even welke partij als ze Distrigas in handen krijgen, en hoeven ze zelfs geen rekening te houden met de voorkeur van Suez. Het plan om een nieuw groot energiebedrijf te creëren, dat in ons land stevig weerwerk kan bieden tegen Electrabel, is dus nog niet van de baan. Zoals eerder al geopperd werd: Distrigas kan daarvoor in zee gaan met SPE-Luminus, de tweede elektriciteitsproducent van België. Wat Suez daarvan denkt? Geen commentaar.

Celine De Coster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content