1991 moord op PS-kopstuk André Cools. Na jarenlang onderzoek zal blijken dat oud-PS-minister Alain Van der Biest mogelijk de opdrachtgever was.

1994 vliegtuigbouwer Dassault en helikopterbouwer Agusta betalen miljoenen aan steekpenningen aan de PS en haar Vlaamse zusterpartij SP. Ministers Guy Coëme, Guy Mathot en Guy Spitaels zullen later veroordeeld en beboet worden.

2005 fraude en schriftvervalsing bij de socialehuisvestingsmaatschappij La Carolorégienne leidt tot het ontslag van het hele schepencollege van Charleroi en tot dat van Jean-Claude Van Cauwenberghe als burgemeester en Waals minister-president.

2006 Jacques Van Gompel, burgemeester van Charleroi, wordt gearresteerd in een dossier rond fraude met overheidscontracten en een zwarte kas gevuld met Europees en federaal subsidiegeld.

2008 federaal staatssecretaris voor Armoedebestrijding Frederic Laloux neemt ontslag na beschuldigingen van gesjoemel met tankkaarten en leugens over de inrichting van zijn kabinet.

2009 PS-schepen Richard Biefnot van Bergen wordt beschuldigd van bezit en verspreiding van kinderporno.

2009 José Happart, voorzitter van het Waalse parlement, komt in opspraak na een peperdure ‘dienstreis’ naar de VS.

2010 DC&Co, het revisorenkantoor van PS’ers Michel en Frédéric Daerden, komt in opspraak wegens belangenvermenging. Claude Despiegeleer, PS-schepen in Charleroi, wordt veroordeeld tot vier jaar cel voor schriftvervalsing als bestuurder van La Carolorégienne. PS-senator Francis Poty en -schepenen Serge Van Bergen en André Liesse krijgen zes maanden cel met uitstel.

2011 PS-Kamerlid en burgemeester Patrick Moriau wordt beschuldigd van passieve corruptie bij het vastgoedproject Citta Verde in Farciennes.

2013 PS’er Edmée De Groeve, oud-topvrouw van de luchthaven van Charleroi, de NMBS en de Nationale Loterij, krijgt een voorwaardelijke celstraf van 15 maanden voor fraude en valsheid in geschrifte.

2015 oud-Senaatsvoorzitter en PS-burgemeester van Hoei Anne-Marie Lizin wordt veroordeeld tot één jaar cel voor gesjoemel met geld voor verkiezingsdrukwerk en valsheid in geschrifte.

2016 een medewerkster van het kabinet van PS-minister van Jeugdzorg Rachid Madrane van de Franse Gemeenschap blijkt de spil te zijn in een zaak rond mensenhandel.

2017 de Luikse intercommunale Publifin, met PS’er Stéphane Moreau als topman, blijkt mandatarissen torenhoge vergoedingen te hebben betaald voor vergaderingen die ze niet bijwoonden. En Brussels burgemeester Yvan Mayeur moet ontslag nemen wanneer blijkt dat hij duizenden euro’s opstreek als bestuurder van de daklozenorganisatie Samusocial.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content