Pol Pot (1925-1998)

THE KILLING FIELDS

“Ik heb een zuiver geweten”, zegt massamoordenaar Pol Pot op het einde van zijn leven. Schattingen lopen uiteen, maar hij heeft de dood van 1,7 tot 2,2 miljoen Cambodjanen op zijn geweten. Dat wordt de rest van de wereld pas duidelijk na zijn verdrijving. Talrijke massagraven of Killing Fields zijn stille getuigen.

Echte naam Saloth Sar, zoon van een rijke rijstboer.

Krijgt in 1949 van het Franse koloniale bestuur een beurs voor de opleiding elektrotechniek. Sluit zich aan bij de Franse Communistische Partij.

Wordt in 1963 secretaris-generaal van de van de Communistische Partij van Cambodja. Strijdt met zijn guerrillabeweging Rode Khmer eerst tegen koning Sihanouk, dan tegen generaal Lon Nol. Wint in 1975 de strijd.

In 1978 verjaagd door het Vietnamese leger. De Rode Khmer blijft strijden tegen het nieuwe bewind. Houdt zich schuil aan de Thaise grens en sterft in 1998, mogelijk vergiftigd.

DIAGNOSE: MASSAMOORDENAAR

In 1975 begint Pol Pot met een van de radicaalste experimenten op de mensheid ooit. Alle stedelingen worden naar het platteland gedeporteerd om er te werken in de landbouwbedrijven; onderwijs en godsdienst worden afgeschaft; privébezit is verboden. Alle intellectuelen worden genadeloos afgemaakt. Een bril dragen is al voldoende. Kogels zijn te duur, dus worden de meesten met een ijzeren staaf doodgeslagen. De rest van de bevolking verhongert. Zelf laat Pol Pot zich zelden zien. Hij vermoedt overal verraders, ook bij zijn eigen bedienden: als hij buikpijn heeft, wordt de kok omgebracht.

Pol Pot (1925-1998)

Partner Content