De klimaatopwarming heeft uiteraard ook een impact op planten. Sommige betweters blijven beweren dat een hoger CO2-gehalte in de atmosfeer goed is voor onder meer landbouwgewassen, maar helaas geldt ook hier het adagium: trop is te veel.

Plantenbioloog Ive De Smet (VIB/UGent) en zijn collega’s hebben wel een soort sensor ontdekt waarmee planten temperatuurstijgingen kunnen waarnemen. In Nature Communications leggen ze uit dat een specifiek enzym reageert op hogere temperaturen zonder dat daar lichtsignalen voor nodig zijn. Planten reageren actief op hogere temperaturen. Schaduw kunnen ze niet opzoeken, maar ze kunnen structuren als bladstelen wel langer maken of opwaarts richten, waardoor ze koeler kunnen blijven.

Een team rond biotechnologe Jenny Russinova (VIB/UGent) meldt in Nature Plants dat het een mechanisme heeft blootgelegd waarmee planten de groei van hun wortels kunnen reguleren. In principe kunnen wortels blijven groeien, zowel door celdeling als door cellen die langer worden. Bepaalde planthormonen blijken nu een sturende rol te spelen om een goede balans tussen beide systemen te vinden. Hun concentratie kan zelfs in één wortel van plek tot plek verschillen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content