Patrick Janssens was woest dit weekend.

F reek Braeckman van het Jour- naal stuurde ons de nacht in met de krantenkoppen van de volgende dag. ‘ Gazet van Antwerpen opent met “Regering zwicht voor tegenstanders Lange Wapper”‘, sprak hij. ‘Dat gaat over het onafhankelijk onderzoek dat de regering wil laten uitvoeren over het alternatief van de Lange Wapper. Iets wat de tegenstanders allang vragen’, verduidelijkte Braeckman.

Een paar uur later opende GvA met een andere kop, een citaat van burgemeester Janssens. ‘Tegenstanders Lange Wapper liegen!’ In het stuk brieste de burgemeester voort: ‘Ze zijn populistisch! Schaamteloos! En ze gebruiken dan ook nog eens de gevoelens van gehandicapten!’ Elders zei hij ook dat de kans ‘erg groot is’ dat opnieuw voor het huidige tracé gekozen wordt.

De burgemeester maakte dan wel duidelijk wat we ons moeten voorstellen bij een ‘onafhankelijk’ onderzoek, in zijn colère vergat hij een paar zaken. Waarover de Wappertegenstanders dan wel liegen, bijvoorbeeld. Toen hem zondag op ATV naar die leugens werd gevraagd, moest hij zelf beginnen te liegen om zijn gezicht te redden.

De burgemeester vergat ook dat ‘de gehandicapten’ de grootste slachtoffers zijn van de Lange Wapper. Het viaduct komt net boven hun school te liggen. Dat was iedereen hen vergeten te vertellen. Zelfs de BAM, die de brug bouwt, is zo fijngevoelig geweest om hen niet op de maquette te zetten. Maar gehandicapten hebben natuurlijk niet het recht om te protesteren. Ze moeten verstopt worden onder een brug, en hun mond houden.

Dat Janssens’ woedeaanval een begripvol oor kreeg bij de Frut, is misschien toeval. Maar misschien ook niet. De BAM betaalt elke week aan de regionale zender ATV 6700 euro voor een Mobiliteitsjournaal. Die zender is voor de helft eigendom van Concentra, ook de uitgever van Gazet van Antwerpen. Vorige week zei GvA-hoofdredacteur Luc Rademakers dat zijn krant ‘voluit voor de Wapper kiest’. En commentator Lex Moolenaar vond het maandag ‘hinderlijk’ dat andere media ‘zonder veel kennis van zaken’ menen wat goed is voor de stad. Want zijn krant volgt ‘als enige het dossier al tien jaar’.

Waar we niets over lazen in GvA, was de plots opgedoken brief uit 2005 van Leo Delwaide, gericht aan Patrick Janssens. In die brief benadrukt de oud-havenschepen dat hij zich ernstig zorgen maakt over de gevolgen van de Wapper. De alternatieven zijn nooit ernstig onderzocht, stelde hij vast. Dat wou hij wel doen. Alleen: ‘U, burgemeester, deelde mij toen mede dat U zich tegen deze studie verzette. En dat U nooit zou aanvaarden dat, bijaldien ze gunstig zou uitvallen, ze op de agenda van het College zou worden gebracht, laat staan dat ze door uw eigen fractie zou worden goedgekeurd.’

Janssens weigert al jaren elk debat. Altijd berijdt hij hetzelfde stokpaard: ‘Ik wil niet polariseren, ik wil burgemeester zijn van alle Antwerpenaren.’ Behalve van die Antwerpenaren die niet van zijn gedacht zijn.

‘Van de Wapper komen vodden’, zingen Stef Kamil Carlens en Raymond van het Groenewoud. Reactie van Janssens, die al jaren de ene artiest na de andere huldigt op ’t Schoon Verdiep: ‘Dat zijn zangers die niet weten waarover ze spreken.’ Over artiesten gesproken: vorige week vroeg Het Laatste Nieuws aan de Antwerpenaren die in 2006 hun gezicht leenden voor de Patrick-verkiezingscampagne wat zij van het viaduct vonden. Acteur Gene Bervoets: ‘Dat is toch een goed idee, zo’n brug over de Schelde?’ Ook leuk om terug te zien: Marc Stordiau. Hij vond de tegenstanders ‘een bende zielige sukkelaars’. En ‘de Patrick had overschot van gelijk toen hij walk and don’t look back riep’. ‘Zakenman’ staat onder Stordiaus foto. Het Laatste Nieuws had preciezer kunnen zijn: Marc Stordiau is de ex-topman van Dredging International. Een bedrijf dat onderdeel is van het consortium Noriant, dat de Wapper mag bouwen.

Jaja, de Patrick was zijn man.

door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content