Panama Papers-journaliste veroordeeld

Eén jaar, één maand en vijftien dagen. Dat is het harde verdict voor de Turkse onderzoeksjournaliste Pelin Ünker, die vorige week woensdag veroordeeld werd voor een rechtbank in Istanbul.

Ünker krijgt die straf voor haar bijdrage aan de Paradise Papers, het journalistieke onderzoeksproject dat in 2017 wereldwijde belastingontduiking in kaart bracht en waaraan ook Knack deelnam. Daarbij had ze in de Turkse kwaliteitskrant Cumhuriyet blootgelegd dat toenmalig Turks premier Binali Yildirim en zijn zonen bedrijven bezaten in het belastingvriendelijke Malta. Hoewel Yildirim, een dichte bondgenoot van de Turkse president Erdogan, erkende dat hij de bedrijven bezat, werd Ünker toch veroordeeld wegens smaad.

Pelin Ünker is voorlopig de enige journalist die voor haar deelname aan de Paradise Papers is veroordeeld. Turkije heeft het hoogste aantal opgesloten journalisten ter wereld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content