Oxytocine is een hormoon met een geweldige reputatie, niet het minst omdat het het gelukzalige gevoel gekoppeld aan een orgasme in de hand werkt of de sterkste band in de natuur – die tussen een moeder en haar baby – verzorgt. Het viel te verwachten dat de mens zou proberen het commercieel te exploiteren. Zo is er een neusspray met oxytocine op de markt, die een gelukkig gevoel zou verschaffen en sociale interacties zou verbeteren.

Maar een kritische analyse van psycholoog Adrien Mierop (UC Louvain) en zijn collega’s in Perspectives on Psychological Science illustreert dat een effect niet evident is. Ze bekeken alle studies die de werking van de spray onderzochten en kwamen tot de ontnuchterende conclusie dat de evidentie voor een positieve invloed mager is. De meeste studies waren op te weinig proefpersonen uitgevoerd om relevante resultaten te kunnen opleveren.

Andere wetenschappers beschrijven in Current Biology hoe de neurologische boodschapper noradrenaline in onze hersenen instrumenteel is in het loslaten van vaste patronen uit het verleden om nieuwe situaties efficiënt aan te kunnen. Als zijn werking farmacologisch onderdrukt wordt, gaan mensen langer vasthouden aan oude ervaringen om op iets nieuws te reageren. Dat is lang niet altijd optimaal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content