?La Fanciulla del West? van Puccini.

Met ?La Fanciulla del West? zijn regisseur Robert Carsen en dirigent Silvio Varviso aan hun voorlaatste werkstuk toe in de Puccini-cyclus van de Vlaamse Opera. Puccini schreef die opera voor New York, met de legendarische Caruso in de hoofdrol en gebaseerd op het populaire toneelstuk ?The girl from the Golden West?. Een gegeven dat verschillende keren verfilmd is, het laatst als musical. Met dat gegeven speelt Carsen. Hij laat zijn figuren in de film en uit de realiteit stappen en keert dit op het einde om.

In het begin zitten we in de vooroorlogse wijkbioscoop ?Lyric? en aan het slot staan we ervoor. Het middenluik van de opera, het tweede bedrijf, speelt zich integraal af in zwart-wit, zoals in een oude film. Dat geflirt met de cinema heeft twee voordelen : we kijken met een zekere vertedering, dus niet zo kritisch, naar dit ouderwetse suikerzoete sentiment. En Carsen slaagt er sluw in om zo het ongeloofwaardige en dramaturgisch zwakke einde te camoufleren. De bedwelmende muziek van Puccini en het oogverblindende decor van Paul Steinberg eisen alle aandacht op. De muziek van Puccini heeft filmmuziektrekjes, ze staat volledig in dienst van het visuele. Het is één doorlopend akoestisch decor, zonder individuele nummertjes.

Varviso houdt de lijn meesterlijk strak. Het orkest zwelgt niet in grenzeloze sensualiteit en toch viert hij de teugels zover dat het niet alleen nuchter voorgeprogrammeerde effecten zijn. Er zijn drie hoofdrollen. De voorbeeldige Minnie, met rijke stem maar soms onduidelijk gezongen door de Amerikaanse sopraan Stephanie Friede. De Amerikaanse bariton William Stone vertolkt de sheriff met zoveel warmte dat zijn figuur sympathieker overkomt dan de librettist het oorspronkelijk bedoelde. De tot inkeer gekomen bandiet wordt gezongen door de Canadese tenor Richard Margison die in deze rol debuteerde. De mooiste partij, die hij met vuur en glans waarmaakt. Voorts nog een wolk van kleinere mannenrollen de goudzoekersgemeenschap was een mannenmaatschappij met een mooie primus inter pares-rol voor Werner van Mechelen en een niet onaardig debuutrolletje voor Wilfried van den Brande. Een hoogst aangename seizoenafsluiter.

Lukas Huybrechts

Giacomo Puccini, ?La Fanciulla del West?, nog voorstellingen Antwerpen 30/6, 2, 5, 7, 9 en 12/7.

La Fanciulla del West : een akoestisch decor.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content