De overname van Opel wordt volgens Duitse regeringsbronnen een ‘mission impossible’. ‘Niets nieuws onder de zon’, zegt vakbondsafgevaardigde Rudi Kennes.

Het Duitse weekblad Focus bond dit weekend de kat de bel aan. Het magazine citeerde een anonieme bron uit de Duitse bondsregering die wist dat Opel ‘waardeloos’ was geworden. In Duitse regeringskringen werd de overname van Opel bestempeld als een ‘mission impossible’. Andere onheilsbronnen hadden het over ‘een lege doos’, waar General Motors geen enkele vat meer op heeft.

GM, het Amerikaanse moederbedrijf van Opel, heeft de bedrijfsterreinen en gebouwen van Opel als onderpand gegeven voor de miljarden aan kredieten die het ontving. Dat zou een overname bemoeilijken. De banken zouden dan betrokken moeten worden in de besprekingen, en een eventueel reddingsplan zou een pak duurder worden.

Rudi Kennes van vakbond ABVV-Metaal blijft voorlopig optimistisch: ‘Als een bedrijf een lening aangaat, is het toch normaal dat er een onderpand gegeven wordt? Ach, dit verhaal is een storm in een glas water, er is niets alarmerends aan de hand.’ Kennes dateert het nieuws over een onderpand van bij het eerste overbruggingskrediet dat de Amerikaanse regering toekende. ‘De intellectuele eigendom die van belang is om een Europese poot van GM op te zetten, is nog ter beschikking. Ik maak mij vooral zorgen om onze leden. Die zitten nu net in hun eerste week van economische werkloosheid en op de eerste dag daarvan krijgen ze dit op hun bord.’

Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (Open VLD) is niet ongerust. ‘Wij laten ons niet beïnvloeden door verhalen in de Duitse pers’, heet het. Ook Klaus Franz, de voorzitter van de ondernemingsraad van Opel, blijft optimistisch. ‘Er zijn gesprekken, er zijn tal van investeerders’, verklaarde hij aan het Duitse persbureau DPA. De Westdeutsche Algemeine Zeitung berichtte maandag dat investeerders uit het emiraat Abu Dhabi geïnteresseerd zouden zijn in Opel.

Waar het naartoe moet met moederbedrijf General Motors blijft ondertussen onduidelijk. De nieuwe GM-topman Fritz Henderson sloot in een interview met tv-zender NBC niet uit dat er een gerechtelijk akkoord komt. Henderson voegde er wel uitdrukkelijk aan toe dat hij een sanering zonder gerechtelijk akkoord de beste optie vindt. GM kreeg van president Barack Obama zestig dagen de tijd om een nieuw saneringsplan voor te stellen. Als dat niet aanvaard wordt, is een gerechtelijk akkoord de enige uitweg.

Jelle Couder

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content