Het Gentse groene golfje
Toen de Gentse groenen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in een kartel met de SP.A stapten, dachten velen dat ze hun eigen doodsvonnis hadden ondertekend. Verwacht werd dat de machtige socialisten onder leiding van toenmalig burgemeester Daniel Termont Groen vakkundig zouden doodknuffelen. Zeker toen de groene schepen van Mobiliteit, Filip Watteeuw, uitgroeide tot het gezicht van het aanvankelijk zo verguisde circulatieplan. Maar dat raakte verbazend snel verteerd, en tegen de verkiezingen van oktober vorig jaar werd Watteeuw steeds luider geprezen vanwege zijn politieke moed. Het gevolg was dat Groen als winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen kwam, terwijl zijn getourmenteerde kartelpartner SP.A slaag kreeg. Die trend zette zich ook zondag voort: terwijl de verwachte groene golf in Vlaanderen uitbleef, werd Gent er wel degelijk door overspoeld. In het Vlaams Parlement groeit de partij, die werd aangevoerd door Björn Rzoska, met 4,5 procentpunten en in de Kamer met 4 procentpunten. Opvallend daarbij is wel dat Evita Willaert, de nummer twee op de Kamerlijst, haast 1000 voorkeurstemmen meer binnenrijft dan lijsttrekker Stefaan Van Hecke.
Hoe dan ook is Groen nu de grootste partij van Gent, terwijl de SP.A, die tot voor kort onoverwinnelijk leek in de Oost-Vlaamse hoofdplaats, terugzakt naar een vierde plaats.
(AP)
Denderstreek maakt een statement
Het lag voor de hand dat nogal wat kiezers niet zouden waarderen dat Vlaams Belang, dat in oktober in de Oost-Vlaamse stad Ninove 40 procent van de stemmen behaalde, uit het stadsbestuur werd geweerd. Zondagmiddag, toen de eerste resultaten binnenliepen, zag het er zelfs even naar uit dat de partij in het kanton Ninove 46 procent van de stemmen zou behalen. Guy D’haeseleer, die de lijst trok bij de gemeenteraadsverkiezingen en nu die voor het Vlaams Parlement aanvoerde, zag daarin een duidelijk statement van de Ninovieters: ze pikken het cordon sanitaire rond zijn partij niet langer. De eindscore van Vlaams Belang in het kanton Ninove was uiteindelijk iets minder fors maar nog altijd stevig: 38 procent voor het Vlaams Parlement en 33 procent voor de Kamer, waar de lijst door Barbara Pas werd getrokken. Een stijging met respectievelijk 18 en 20 procentpunten.
De schaduw van D’haeseleer bleef niet tot zijn eigen stad beperkt, maar strekte zich – een beetje tegen de verwachtingen in – uit tot voorbij de grenzen van de Denderstreek. Tot in Aalst zelfs, waar zijn partij met meer dan 26 procent in zowel de Kamer als het Vlaams Parlement de grootste partij wordt. Het gevolg is dat Vlaams Belang in de provincie Oost-Vlaanderen 20 procent behaalt en daar alleen nog de N-VA hoeft te laten voorgaan, die in de provincie heel wat stemmen verliest. In de Kamer brengt dat Vlaams Belang drie extra zetels op, in het Vlaams Parlement zelfs vier.
(AP)