Onder de Sint-Romboutskathedraal

Wijzerplaat

Mechelen, niet gepolariseerd? Wie de plaatselijke actualiteit goed heeft gevolgd, weet beter. Eind 2014 werd er een referendum georganiseerd over de vraag of de stad de tijdens Wereldoorlog I gesneuvelde wijzerplaten van de Sint-Romboutstoren in ere moest herstellen. De kwestie verdeelde er in twee kampen. Het eerste, aangevoerd door onder anderen journalist Yves Desmet en radiomaker Pat Donnez, pleitte voor het behoud van een toren zonder wijzerplaten, ‘een tijdloos monument dat, anders dan wij, geen slaaf mag worden van de tijd’. Het tweede, aangevoerd door onder onder anderen televisiemaker Mark Uytterhoeven, argumenteerde dat Mechelen na restauratie over ‘de grootste torenklok van Europa’ zou beschikken. Na een bitsige ideeënstrijd trokken ongeveer 6000 Mechelaars naar de stembus. 54 procent stemde tegen de reconstructie.

Onder de Sint-Romboutskathedraal

Groen-tje

Nog polarisering uit de oude doos. Toen Groen-kopstuk Kristof Calvo in 2013 voorzitter van de vzw Mechelse Feesten was, werd zijn beleid door vrijwilligers bij die vzw omschreven als ‘een vernietigende aardschok’. In een kwade open brief, waarin tot een boycot van de Mechelse Feesten werd opgeroepen, noemden ze hem een ‘Groen-tje, net de korte broek ontgroeid’. ‘Als Calvo het allemaal beter weet, dat hij het zelf doet’, besloten enkele vrijwilligers. ‘Ik heb er geen probleem mee als iemand assertief is’, reageerde de politicus. ‘Al wordt het soms ronduit onbeleefd.’

Actrice/zanger

Tine Van den Brande, ook bekend als actrice, en Bert Delanoeije hebben oppositiepartij SP.A verlaten om zich aan te sluiten bij Groen. Zo komen ze op de Stadslijst van burgemeester Bart Somers te staan. In de gemeenteraad worden ze opgevolgd door Indrani Muyldermans en Patrick Riguelle. Die laatste is vooral bekend als muzikant, onder meer als de zanger-gitarist van De Laatste Showband en de folkband Kadril. In 2012 stond Riguelle ook al op de socialistische lijst, maar raakte hij niet verkozen.

Onder de Sint-Romboutskathedraal
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content