Sport/Voetbalmagazine peilde naar de mening van de eersteklassevoetballers over arbitrage, infrastructuur, racisme, omkoping en doping.

Tien jaar na de vorige spelersenquête peilde Sport/Voetbalmagazine nog eens naar wat er leeft bij de eersteklassevoetballers. De meer dan 40 vragen, opgesteld in vier talen op voorgedrukte formulieren, werden eind april bij elke club persoonlijk bezorgd en enkele dagen later weer opgehaald. Deelname gebeurde op vrijwillige basis en anoniem. Liefst 303 van de 480 eersteklassevoetballers dienden een antwoordformulier in: een respons van maar liefst 63,1 procent. De meesten antwoordden in het Nederlands (41,9 procent), gevolgd door het Frans (38,3 procent), het Engels (15,5 procent) en het Spaans (4,3 procent). De redactie ontving gemiddeld zeventien antwoorden per club. Bij Kortrijk, Westerlo en Zulte Waregem antwoordde meer dan 90 procent van de spelers, bij Anderlecht en Gent meer dan 80 procent. Moeskroen en Roeselare bleven steken op minder dan 30 procent.

Het grootste probleem in het Belgische voetbal vinden de spelers de arbitrage en de ongezellige en oncomfortabele stadions. Racisme, omkoping en doping staan niet bij de top vijf van de grootste problemen, maar een opsplitsing van de resultaten en de naakte cijfers leveren verrassende resultaten op.

Liefst 16 spelers geven aan al eens benaderd te zijn om een wedstrijd te manipuleren, 49 hebben weet van omkoping of een poging tot, 23 eersteklassevoetballers kennen iemand die een verboden prestatiebevorderend product (doping dus) nam. Slechts 29 procent vindt racisme een groot probleem, maar een opsplitsing per taalgroep leert dat, terwijl slechts 11,2 procent van de Nederlandstaligen er zwaar aan tilt, liefst 55,2 procent van de Franstaligen het als een groot probleem beschouwt.

Een aantal politici zal ontgoocheld zijn dat slechts 9,1 procent een gescheiden Vlaams-Waalse competitie voorstaat en slechts 10 procent vindt dat de Rode Duivels moeten plaatsmaken voor Vlaamse Leeuwen en Waalse Hanen. Bij de Nederlandstalige respondenten (quasi allemaal Vlamingen) ligt dat percentage slechts licht hoger: 11,9 procent is voor een splitsing van de competitie, 15,1 procent voor een opsplitsing van de Rode Duivels.

Vorige week publiceerde Sport/Voetbalmagazine al de antwoorden op de vraag naar de politieke voorkeur van de Belgische eersteklassevoetballers. Liefst 40 procent gaf aan geen politieke mening te hebben of zich niet te herkennen in het programma van een partij. Bij wie wel kleur bekende, scoorde blauw (18 procent in beide landsdelen samen) het beste, voor de christendemocraten (15,3 procent) en de socialisten (11,1 procent) die twee derde van hun stemmen haalden bij de Waalse clubs. Vlaams Belang en N-VA zijn samen goed voor 4,2 procent, minder dan de 5,1 procent van Lijst Dedecker.

DE VOLLEDIGE ENQUÊTE VINDT U DEZE WEEK IN SPORT/VOETBALMAGAZINE.

Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content