‘Als Israël meer gebieden op de Westelijke Jordaanoever wil annexeren, zal dat onze vredesvoorstellen niet beïnvloeden.’ Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die wil binnenkort een nieuw vredesvoorstel lanceren dat ‘boordevol frisse ideeën zal staan waardoor Israëli’s en Palestijnen gelukkiger zullen worden’. De afgelopen jaren voerde de Israëlische

premier Benjamin Netanyahu een agressief beleid tegenover de Palestijnen. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van vorige week zei hij bovendien dat Israël overwoog om nieuwe gebieden te annexeren. Volgens waarnemers dreigt hij daarmee de vredesgesprekken definitief te torpederen, maar volgens Pompeo vormen die plannen geen enkel probleem. Netanyahu onderhandelt momenteel over een nieuw rechts kabinet. Hoewel hij geplaagd wordt door corruptieschandalen, verloor zijn coalitie bij de verkiezingen slechts twee zetels. Daardoor bleef zijn meerderheid overeind.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content