ANNE TYLER.

De wereld hangt als een patchwork aan elkaar, “onhandig in elkaar geflanst, overvol, druk en zo te zien op het punt uit elkaar te vallen”. Voor het individuele bestaan geldt hetzelfde, toch dat van het hoofdpersonage in “De patchwork planeet”, de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Anne Tyler. Zonder dat echt te willen, raakt die jongeman geregeld in de problemen, wat ook zijn sociale en affectieve relaties determineert. Maar zoals wel vaker in de romans van Tyler, is daarbij veeleer sprake van misverstanden dan van echte boosaardigheid. Deze nieuwe roman is een klassieke Tyler, met alles wat dat aan goeds impliceert: interessante personages, menselijk mededogen, vlot proza met een onderlaag van aanstekelijke humor (Anthos, 790 fr.).

RESTIF DE LA BRETONNE.

De achttiende-eeuwse Franse auteur Restif de la Bretonne heeft vanalles geschreven, en dat allemaal in grote hoeveelheden, maar dan vooral erotica. Een van zijn bekendste werken is “Anti-Justine”, bedoeld als repliek op de volgens hem te elitaire en te sadistische (!) “Justine” van markies de Sade. Nogal incestueuze porno, bedoeld als komende uit de heffe des volks en als een lofzang op de lust, vertaald door ex-uitgever Martin Ros (Aspekt/De Prom, 690 fr.).

KEES VAN KOOTEN.

De geringste kanten van het dagelijkse bestaan zijn Kees van Kooten nooit te min geweest om er enige gedachten aan te wijden. Zo ook in het nu in pocket opnieuw uitgegeven “Koot droomt zich af”, een verzameling amusante columns over allerlei ditjes en datjes. Inmiddels is deze bundeling al meer dan twintig oud, maar nog altijd zitten de door Van Kooten zo verguisde nietjes in de theebuiltjes! (Singel, 300 fr.).

MIDDELEEUWEN.

De middeleeuwse wereld was groter dan Europa alleen. In “Kennis op kamelen” verzamelde Dick E.H. de Boer een verzameling studies over de handels- en missionaristische contacten tussen de middeleeuwse christenheid en de buiten-Europese wereld (voornamelijk het Midden- en het Verre Oosten) tussen 1150 en 1350. Een wetenschappelijk goed onderbouwde bundel over een zelfverzekerd, expansief Europa (Prometheus, 795 fr.).

HUISDIEREN.

De Gentse paleontoloog Achilles Gautier specialiseerde zich in de studie van de domesticatie, het ontstaan van het huisdier. Van deze symbiotische, door de mens gecontroleerde verhouding tussen mens en dier onderzoekt hij in zijn uitvoerig geïllustreerde boek “De gouden kooi” zowel de biologische als de culturele aspecten (Hadewijch, 990 fr.).

EVITA.

De Madonna-film over de mythische Evita Perón, de vrouw van de Argentijnse president Juan Perón, wekte ook de aandacht voor het historische personage Evita. Zo verscheen het al oudere boek “Evita” van Nicholas Fraser en Marysa Navarro in het Nederlands, met nu nog een pocketuitgave bovenop. Het goed gedocumenteerde boek tracht “de echte levens” van Evita naast de mythe te plaatsen – wat natuurlijk ook een vorm van “echt leven” is (Ooievaar, 240 fr.).

V.S. NAIPAUL.

Met “Een weg in de wereld” schreef V.S. Naipaul, de befaamde auteur van Brits-Caraïbisch-Indische afkomst, een treffend, persoonlijk relaas over de postkoloniale ervaring. In het nu ook in een goedkope editie uitgebrachte boek reconstrueert Naipaul de verhalen van concrete mensen die te maken kregen met de Europese imperialistische geschiedenis (Pandora, 310 fr.).

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content