GABRIEL GARCIA MARQUEZ.

Voortaan is ook werk van Gabriel Garcia Marquez in pocket verkrijgbaar, al gaat het (nog?) niet om zijn grote, klassieke werken. Het bekendste boek in het nieuwe reeksje is “Kroniek van een aangekondigde dood”, een parel van een novelle over een klassiek Marquez-thema, de noodlottigheid. Van recentere datum zijn de mooie liefdesroman “Over de liefde en andere duivels” en “De generaal in zijn labyrint”, een iets minder hoog aangeslagen roman rond de figuur van de legendarische Simon Bolivar. “De gelukkige zomer van mevrouw Forbes” is een bundel met twaalf zogeheten “zwerfverhalen” (Rainbow, 298 fr. per deel).

P.C. HOOFT.

In de reeks Alfa verscheen een uitgave van het uit 1605 daterende toneelspel “Granida” van Pieter Corneliszoon Hooft. Dit verhaal over een herder en een prinses maakte Hooft beroemd. Deze teksteditie is uitgegeven met een uitvoerige situering en een reeks annotaties. Ook gaat veel aandacht naar de muzikale elementen in het stuk (Amsterdam University Press, 590 fr.).

LITERATUURGESCHIEDENIS.

Uit de bijdragen aan een colloquium in 1995, stelden Dirk de Geest, Paul Aron en Dirk Martin het boek “Hun kleine oorlog” samen, een reeks studies over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de literatuur in België. Het vernieuwende aan het boek, dat eerder als “Leurs occupations” in het Frans verscheen (zie Knack, 14 mei 1997), is dat het zich bij de behandeling van de vaak delicaat geachte onderwerpen niet meer, zoals vroeger meestal het geval was, laat verblinden door moralisme (Soma/Peeters, 980 fr.).

ARCHITECTUUR.

Drempels moeten slijtage vertonen en daar fier op zijn; met dit motto opent Jacques de Visscher het door hem samengestelde boek “Over de drempel. Van architectonisch minimium tot symbolisch maximum”. De onderling erg verschillend opgezette bijdragen gaan ervan uit dat de dorpel niet louter functioneel-architectonisch, maar vooral symbolisch van belang is, vanuit de concrete ervaring ermee. Meerdere studies nemen een filosofische vlucht, soms tot in al te ijle lucht (Damon-Kritak, 498 fr.).

WETENSCHAP.

Is het waar dat Isaac Newton een appel uit een boom zag vallen en dat alzo zijn frank viel qua ontdekking van de zwaartekracht? In “Archimedes in bad” reconstrueert Maarten Franssen een vijftiental dergelijke mythen uit de wetenschapsgeschiedenis, van Archimedes en zijn bad tot Alfred Einstein en het buigende licht. De verhalen zijn even leerrijk als onderhoudend (Ooievaar, 240 fr.).

SEKSLESSEN.

Van wie kunnen vrouwen het best leren hoe ze de heren lichamelijk kunnen plezieren? Van homo’s natuurlijk, want die weten alles van mannen af. Dat is de gedachte achter “Sekstips voor meisjes” van Dan Anderson en Maggie Berman. Het boek maakt zijn titel volledig waar: het is erg concreet, maar ook amusant zonder ooit ranzig te worden; waar het om gaat, is het plezier (Prometheus, 500 fr.).

ONS ERFDEEL.

Het nieuwste nummer van het culturele blad Ons Erfdeel opent met enkele altijd weer verrassende brieven van Charlotte Mutsaers over haar ervaring met de zee. Verder gaat de aandacht onder meer naar het Nederlandse vertaalbeleid, de Vlaamse strip, de acteur Jan Decleir, de dichter Robert Anker en de jeugdschrijver Bart Moeyaert (Murissonstraat 260, 8930 Rekkem, 450 fr.).

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content