LAMPEDUSA.

Van de Italiaanse schrijver Giuseppe Tomasi di Lampedusa is vooral zijn (postuum verschenen) roman ?De tijgerkat? bekend. In zijn nalatenschap bevond zich ook een reeks korte, meestal niet drukklare prozateksten, die nu als ?De verhalen? in het Nederlands zijn vertaald : melancholische teksten van heel uiteenlopende aard, waaronder een reeks jeugdherinneringen (Prometheus, 595 fr.)

KAMIEL VANHOLE.

Voor het Maastrichtse productiehuis ?Het Kruis van Bourgondië? schreef Kamiel Vanhole de theatertekst De hartstreek, een productie die begin april in Maasmechelen in première ging. Deze tegelijk verhalende en meditatieve tekst over afkomst, landschap, grens en vervreemding is ook in die regio gesitueerd. De mooi uitgegeven tekstbrochure laat zich best op zichzelf lezen (Het Kruis van Bourgondië, Hoog Frankrijk 27, 6211 RK Maastricht, 200 fr.)

J.D. CHRISTILIAN.

?Gevallen vrouwen? van de Amerikaanse schrijver J.D. Christilian is een detective, gesitueerd in het New York van 1871. Een speurder moet de moord op een prostituee oplossen, een motief waarvan Christilian gebruik maakt om de sociale hypocrisie en de dubbele moraal te hekelen, door goed en kwaad, moraliteit en criminaliteit, schijn en wezen evenredig over de sociale ladder te (her)verdelen (Luitingh-Sijthoff, 700 fr.)

REVOLVER.

Het jongste nummer van het literaire blad Revolver bevat een bont allegaartje gedichten (onder andere van Sylvia Plath en Roland Jooris) en een verhaal, met centraal een portfolio met een reeks schrijversportretten van de fotograaf Herman Selleslags, van Herman Teirlinck en Stijn Streuvels tot Pjeroo Roobjee. Het zijn amusante portretten, omdat ze duidelijker dan welke (auto)biografie ook het letterlijk te nemen vertoon van de schrijvers in kwestie reveleren (Revolver, Ludwig Burchardstraat 35, 2050 Antwerpen, 300 fr.)

PALFIJN.

Roger-A. Blondeau heeft zich toegelegd op de Vlaamse wetenschapsgeschiedenis. Zopas publiceerde hij ?Jan Palfijn? (Kortijk, 1650 – Gent, 1730), een biografie van deze barbier-chirurgijn die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de geneeskunde. Het is een eerder anekdotische biografie, die het werk van Palfijn vooral vanuit medisch-wetenschappelijk standpunt belicht. Jammer genoeg koesterde Blondeau bij zijn onderzoek geen ruimere cultuurhistorische ambities, wat het boek wat saai maakt (Lannoo, 895 fr.)

ISRAEL.

In de internationale politiek is Nederland traditioneel een bondgenoot van Israël, niet in het minst op militair vlak. In ?Gezworen vrienden? reconstrueert de Nederlandse journalist Frans Peeters die ?bijzondere relatie?. Zijn boek is een zorgvuldig opgebouwde, originele en gedetailleerde journalistieke enquête, die ook de basis van die niet evidente alliantie onderzoekt en ze situeert in het socialistische Amsterdam (Contact, 700 fr.)

TUIN.

Als Vita Sackville-West in de herinnering is gebleven, was vooral haar privéleven daar debet aan, haar literaire werk veel minder. En ze had nóg een passie : tuinieren. ?In de tuin? bundelt een reeks kronieken met ideeën en tips voor de tuin. Vita zag dat graag nogal wild ; misschien een idee voor de lente (Pandora, 260 fr.)

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content