ANTONIO SKARMETA.

Sinds er de film Il postino naar gedraaid werd, heeft de roman ?Brandend geduld? van de Chileense schrijver Antonio Skármeta zijn oorspronkelijke titel moeten inruilen voor het wat fletse ?De postbode?. Anders dan de film is de roman gesitueerd in het politiek turbulente Chili, maar het bleef wel de Chileense dichter Pablo Neruda die er de rol van katalysator in vervult (Ooievaar, 240 fr.)

JEF GEERAERTS.

Er verscheen nog maar eens een nieuwe editie van de Gangreen-romans van Jef Geeraerts. De eerste twee delen, ?Black Venus? en ?De goede moordenaar? werden in één band samengebracht. Beide romans het romantische vitalisme van erotiek en dood in een vaak extreme koloniale context behoren tot het beste werk in de moderne Vlaamse literatuur (Manteau, 500 fr.)

LOUIS PAUL BOON.

Met zijn boek ?Pieter Daens?, een lijvige roman over sociale uitbuiting en verweer in het industriestadje Aalst, verloor Louis Paul Boon in 1971 voor een deel zijn imago van anarchist en viezen tist. Want hoe kon iemand, die voor een baarlijke rode duivel werd gehouden, anders zo’n boek schrijven over het Daensisme ? Toch staat in het boek niet priester Adolf Daens centraal, wel diens broer-drukker Pieter. Dit boek, dat nu ook in pocket verscheen, werd via de film Daens zelfs salonfähig, een vreemde ironie (Singel pockets, 300 fr.)

I CHING.

Een van de oudste boeken ter wereld is de ?I Ching?, het ?boek van de verandering? en het kent in het Nederlands nog maar eens een pocketuitgave. Dit Chinees orakelboek is een klassieker voor wie zoekt naar zelfkennis, onthechting en geestesverruiming, eigenlijk een handleiding voor levenskunst (Pandora, 260 fr.)

PETER BÜGEL.

Nederlands aan God gewijde Boekenweek heeft ook de nodige anti-God-boeken opgeleverd. Psycholoog Peter Bügel probeerde het met ?En Ik zag dat het goed was?, een satire die de menselijke komedie toeschrijft aan een onsympathiek Opperwezen dat zich eventjes amuseert met een Schepping. Ondanks een paar goede vondsten en interessante inzichten, mist het boekje de kracht om te blijven boeien (Contact, 400 fr.)

ASTERIX.

Op zichzelf is het wat onzinnig : op zoek gaan naar de mate waarin een historische strip, die duidelijk berust op humor en satire van de eigen tijd, overeenkomt met de werkelijkheid die hij pretendeert weer te geven. René van Royen en Sunnyva van der Vegt deden het toch in ?Asterix en de waarheid? en kwamen erop uit dat de Asterix-strip historisch toch betrouwbaarder is dan meestal wordt aangenomen (Bert Bakker, 595 fr.)

FRANS-VLAANDEREN.

Het tweetalige jaarboek ?De Franse Nederlanden? wil Noord-Frankrijk en de relaties van die regio met Vlaanderen op een wetenschappelijke manier belichten. In zijn nieuwste, 22ste editie brengt het bijdragen over onder meer het hedendaagse theater in Rijsel, de Noord-Franse pers, de schilder Henri Le Fauconnier, ?literair correcte? vrouwenromans, het protestantisme en vrouwelijke diplomaten aan het eind van de Middeleeuwen (Stichting Ons Erfdeel, 1200 fr.)

MEDIA.

Praktische gegevens over alle media in België worden verzameld in het ?Pub Mediabook?. Dit bijzonder lijvige naslagwerk is vooral bedoeld voor professionals in de reclame (Kluwer, 3922 fr.)

M.R.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content