WO II.

Inscripties op kerkermuren : het klinkt banaal, maar in het boekje ?Avenue Louise 347 Louizalaan? is het dat geenszins. Op dat adres in Brussel hield tijdens de Tweede Wereldoorlog de Gestapo kantoor, met sinistere cellen in de kelder. Daar lieten gevangenen tekens en signalen achter, die in het boekje worden geproduceerd en becommentarieerd. Een beklemmend document (Centrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, 480 fr.)

BERGLJOT HOBAEK HAFF.

De vroeg-16de-eeuwse inquisitie in Baskenland : het lijkt niet meteen een thema voor een schrijver uit Noorwegen. En toch is dat het onderwerp van Bergljot Hobaek Haff in de historische roman ?De prijs der reinheid? : een met vaart geschreven romaneske meditatie over individuele vrijheid versus institutionele blindheid (Nas, 999 fr.)

RUDI VAN DANTZIG.

Elk jaar publiceert De Bijenkorf ter gelegenheid van de Boekenmaand (maart) een novelle die alleen in de vestigingen van deze Nederlandse grootwarenhuisketen wordt verkocht. Dit jaar mocht auteur-choreograaf Rudi van Dantzig het boekje schrijven : ?De bruid staat rechts voor u? (De Bijenkorf, 100 fr.)

MARGRIET DE MOOR.

De Ako-literatuurprijs maakte in 1992 van Margriet de Moor een succesauteur. Haar bekroonde debuutroman ?Eerst grijs dan wit dan blauw? kende ook in het buitenland veel bijval. Vele critici roemden haar fijnzinnige stijl, anderen zagen in het boek weinig meer dan een veredelde damesroman. Het boek verscheen nu ook in een goedkope editie (Pandora, 310 fr.)

ELVIS PEETERS.

De nieuwe uitgeverij Amerika maakt haar debuut met een minuscuul, mooi verzorgd boekje : ?Hondenspel?, een gefragmenteerd, uit niets dan monologue intérieur bestaand verhaal van Elvis Peeters over ?de erotiek na de liefde? (Amerika, 100 fr.)

THEATER.

Het tijdschrift Kreatief bestaat dertig jaar en bracht al een themanummer uit over zijn eigen verleden. Het besloot zijn dertigste jaargang met een algemeen nummer, waarin Knack-medewerker Roger Arteel een overzicht publiceert van de evolutie in het Vlaamse theater tijdens de jongste dertig jaar (Kreatief, 340 fr.)

FILOSOFIE.

De relatie tussen ?ik en de anderen? is een aloud filosofisch thema. Dat is wat in het door Else Walravens samengestelde boek ?Liefde in meervoud? wordt begrepen met de term intersubjectiviteit : de manier waarop het individu zich veruitwendigt in zijn relatie met andere individuen. In het boek onderzochten een reeks wetenschappers meer bepaald de liefde als ?transcendentie van het ego? (VUB Press, 595 fr.)

HEKSERIJ.

Nogal wat mensen schijnen een behoefte te hebben aan zogeheten diepere waarheden, vooral van emotionele of intuïtieve aard, die buiten de rationele logica liggen. Daar behoort dus ook de Wicca toe. In ?Hekserij? beschrijft Vivianne Crowley de curieuze wereld van de moderne heksen (Pandora, 310 fr.)

TURKS BAD.

Talloos zijn de (vooral 19de-eeuwse) schilderijen met scènes uit oriëntaalse badhuizen of hammaams : een excuus voor sensueel bloot. In het mooi uitgegeven boek ?Het badhuis tussen hemel en hel? beschrijven Marjo Buitelaar en Geert Jan van Gelder wat hammaams cultuurhistorisch en sociologisch betekenen, zowel in de Arabische als in de Westerse wereld (Bulaaq, 790 fr.)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content