ALWEER IN OPSPRAAK FERNAND KOEKELBERG

Het had een mooie week moeten worden voor Fernand Koekelberg, de commissaris-generaal van de federale politie. De evaluatiecommissie gaf hem een ‘voldoende’ voor zijn werk van de voorbije twee jaar. Uiteraard waren er opmerkingen over de manier waarop hij getrouwen van vroeger had meegeloodst naar de top van de politie, in het bijzonder over de twee secretaressen rond wie al de ophef was ontstaan. Amper een dag later kwam echter aan het licht dat Koekelberg een klacht over minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) blauwblauw had gelaten. De Padt ontkent de beschuldiging dat hij geld van het Geraardsbergse OCMW naar de partijkas zou hebben doorgesluisd, maar is ontgoocheld in de commissaris-generaal. Vicepremier Karel De Gucht (Open VLD) moet nu uitmaken of er een nieuwe tuchtprocedure komt tegen Koekelberg.

UITZENDKRACHT PATRICK DE MAESENEIRE

Patrick baron De Maeseneire wordt op 1 juni de nieuwe algemene directeur van het uitzendbureau Adecco. Daarmee komt hij aan het hoofd van 34.000 mensen. De Maeseneire was de voorbije jaren ceo van chocoladeproducent Barry Callebaut, dat net als Adecco in de portefeuille van de Zwitserse familie Jacobs zit. De 52-jarige handelsingenieur staat bekend als een jobhopper. Hij heeft er al een lange carrière opzitten bij onder meer Apple, VTM, touroperator Sun en Adecco. Tijdens zijn eerste passage bij het uitzendbureau maakte hij indruk door het van de middenmoot naar de tweede plaats op de markt te loodsen. Zijn nieuwe taak zal er gezien de zware crisis in de sector vooral uit bestaan de huidige positie te consolideren.

OVERLEDEN GABY DE MOOR

Op zaterdag 4 april overleed in het UZ Brussel Knack-medewerker Gaby De Moor (64) na een heelkundige ingreep tegen kanker die recent was vastgesteld. De Moor schreef sinds de jaren tachtig tot voor een paar jaar geregeld voor Knack, vooral als onderwijsspecialist. Zijn hoofdjob lag in dezelfde lijn: hij was redacteur en eind-redacteur bij Klasse, het maandblad voor onderwijs, uitgegeven door het Vlaams ministerie van Onderwijs, dat hij mee hielp opstarten en dat al gauw in alle onderwijsnetten respect afdwong.

Gaby De Moor studeerde als onderwijzer af aan de Normaalschool Karel Buls in Brussel en ging aan de slag in het gemeentelijk onderwijs in Vorst. Aan de Brusselse academie scherpte hij zijn talent aan om te acteren en voor te dragen. Met zijn dictie kwam hij als omroeper achter de microfoons van BRT3 terecht, de voorloper van Klara. Taal, cultuur, onderwijs en de drang om te weten vulden van bij het begin zijn carrière.

EERSTE DEMOCRAAT RAUL ALFONSIN

De Argentijnse oud-president Raul Alfonsin (82) is overleden. Hij was van onschatbare waarde voor het democratische proces in zijn land. Alfonsin was de man die als eerste democratisch verkozen president in 1983 radicaal komaf wilde maken met de junta die het land zeven jaar onder de knoet had gehouden. Hij verzette hemel en aarde vooraleer hij erin slaagde om vijftien militaire leiders terecht te stellen. Later moest Alfonsin wel een wet ondertekenen die de vervolging van lagere militairen stopzette. In 1989 slaagde hij er niet in om de hyperinflatie en de enorme economische crisis in Argentinië te bezweren. Na zijn ontslag nam hij wel nog deel aan de daaropvolgende presidentsverkiezingen, maar hij was geen partij voor peronist Carlos Menem.

Frans Vuga, Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content