OMROEPSTER AF SANDRINE

Sandrine Van Handenhoven houdt het omroepwerk voor bekeken. De zangeres begon vorig jaar met presenteren op Eén nadat ze op het nippertje naast het ticket voor het Eurovisiesongfestival had gegrepen. Bij de VRT waren ze opgelucht dat ze eindelijk een omroepster met een andere huidskleur konden voorstellen. Omdat Saartje Vandendriessche binnenkort bevalt en dus een tijdje niet kan presenteren, blijft Sandrine nog wel op het scherm tot eind augus-tus. Daarna stopt het korte avontuur, volgens de zangeres omdat het onmogelijk geworden is om haar zangcarrière te combineren met haar taak bij Eén.

KRAKER VAN BEROEP LEONARDO NOTARBARTOLO

Leonardo Notarbartolo is weer op vrije voeten. Het brein achter ‘de diamantroof van de eeuw’ in 2003 in Antwerpen zat de voorbije zes jaar in de cel en is intussen teruggekeerd naar zijn thuisland Italië. Geen kat die voor 17 februari 2003 geloofde dat iemand erin zou slagen om de kluizenzaal van het Antwerpse Diamond Center leeg te roven. Toch slaagde Notarbartolo daarin, dankzij twee en een half jaar voorbereiding. Samen met enkele kompanen ontweek hij in de nacht van 15 op 16 februari tientallen codes, sensoren en bewakingscame-ra’s om zich ten slotte een weg te boren naar de inhoud van de kluizen. De dag daarna, op de terugweg naar Italië, begingen ze echter de kolossale flater van een zak vuilnis te droppen langs de E19 in Vilvoorde. Aan de hand van de inhoud daarvan werden ze snel geklist. De daders zelf beweren dat ze voor amper 20 miljoen euro buit maakten. De speurders denken eerder in de richting van 100 miljoen. De buit is nog altijd niet terecht.

NIET WELKOM ERWIN MORTIER

De Vlaamse literaire wereld was vorige week in de ban van een rel tussen auteur Erwin Mortier en het Mechelse festival Stads-visioenen. Kardinaal Godfried Danneels had via zijn woordvoerder laten weten dat Mortier niet welkom was om een ‘kanselrede’ te houden. Aanleiding waren Mortiers uitspraken op de begrafenis van Hugo Claus. Hij haalde toen hard uit naar de kardinaal omdat die kort na Claus’ dood zijn afkeuring had laten blijken voor euthanasie.

Na het veto van de kardinaal koos organisator Behoud de Begeerte Bernard Dewulf, Tom Naegels, Connie Palmen en Gerrit Komrij voor de kanselredes. Komrij en Palmen lieten toen het nieuws bekend werd weten dat ze gedegouteerd zijn door de houding van de kardinaal en zegden af.

Op voorstel van burgemeester Bart Somers worden de literaire Kanselredes nu vervangen door zogenaamde Hagepreken. Mét Erwin Mortier.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content