Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

LOSLIPPIG – FLORENCE HARTMANN

Florence Hartmann, de woordvoerster van het Joegoslaviëtribunaal tussen 2000 en 2006, moet volgende week zelf voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnen. Ze wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie te hebben gelekt. Vorig jaar rond deze tijd verscheen haar boek Paix et Châtiment of Vrede en Straf. Daarin concludeerde ze dat de grote mogendheden niet willen dat de belangrijkste Servische oorlogsmisdadigers Radovan Karadzic en Ratko Mladic gearresteerd worden. Intussen is Karadzic opgepakt en wordt gefluisterd dat Mladic snel zal volgen. Hartmann, een voormalige journaliste van Le Monde, bevestigde met haar stelling wat zoveel onderzoekers voor haar al schreven. Volgens het Hof wordt ze beschuldigd omdat ze vertrouwelijke informatie publiceerde over beslissingen van de beroepskamer in de zaak tegen de intussen overleden ex-president van Servië, Slobodan Milosevic.

LEZERSBRIEVenfraudeur – SWA CAUWENBERGH

Van het Vlaams Belang en nationalistische verenigingen die aan de partij gelinkt zijn was al langer geweten dat ze proberen de media te manipuleren via hun lezersrubrieken. Met de ‘vangst’ van Swa Cauwenbergh is die stelling nu ook bewezen, en dat gebeurde nog niet vaak. Cauwenbergh is een gepensioneerde onderwijzer uit Londerzeel die tevens secretaris is van de lokale afdeling van het voor racisme veroordeelde Nationalistische Vormingsinstituut. De afgelopen jaren hield hij zich vooral bezig met het schrijven van een massa lezersbrieven ondertekend met fictieve namen. Zo waren een tijdje geleden vier van de vijf lezersbrieven in Het Nieuwsblad van zijn hand. Slechts een ervan was met zijn eigen naam ondertekend. Op dezelfde dag had hij ook twee lezersbrieven in de Gazet van Antwerpen. Humo kwam Cauwenbergh op het spoor omdat hij zijn eigen naam in cc zette bij alle e-mails die hij naar de media verstuurde.

TUSSEN TWEE VUREN – BERT VAN DEN AKKER

De Nederlander Bert van den Akker wordt muziekdirecteurin De Munt. De klarinettist was tussen 1990 tot 2001 algemeen directeur van het Residentie Orkest in Den Haag. Zijn carrière is verder gevuld met allerlei adviserende en leidinggevende functies in de muzieksector. De decennialange ervaring van Van den Akker (61) zal allicht de doorslaggevende factor geweest zijn om hem voor vier jaar aan te stellen. De Nederlander komt in De Munt op zijn zachtst gezegd in woelig water terecht. Twee weken geleden kon u in Knack nog lezen hoe het orkest niets wil weten van Mark Wigglesworth, de Britse dirigent die door algemeen directeur Peter De Caluwe naar Brussel is gehaald. Wigglesworth was eerder muziekdirecteur in De Munt, maar moest in die functie snel plaats ruimen. Na het pijnlijke vertrek van de geniale Kazushi Ono krijgt hij nu de ondankbare taak om een aantal gastproducties te dirigeren.

ALLES VOOR DE STER – TONY ROBYNS

De Limburgse topchef Tony Robyns (62) van Hoeve Saint-Paul heeft zelfmoord gepleegd. Hij leed al een tijdje aan een depressie. Robyns was een van de meest gerespecteerde koks in ons land. In 1969 opende hij samen met zijn vrouw het restaurant Kasteel Saint-Paulin Lummen. Tien jaar later al kreeg de leerling van Paul Bocuse en Alain Chapel een Michelinster. Het restaurant stond van dan af op het favorietenlijstje van binnen- en buitenlandse vedetten. Een aantal jaar geleden werd hem zijn Michelin-ster ontnomen, maar Robyns verdiende ze later terug. De druk om ze niet opnieuw te verliezen, ook na de verhuizing van het kasteel naar de hoeve, bleef enorm. Na zijn dood trokken verschillende van zijn collega’s aan de alarmbel over de gigantische stress waaraan een topkok wordt blootgesteld.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content