Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

TROUWE TOEVERLAAT ELEONORE VIGENON

Schrijver Jef Geeraerts heeft afscheid moeten nemen van zijn onafscheidelijke wederhelft, Eleonore ‘Nora’ Vigenon. Ze overleed vorige week aan kanker. Wie de succesvolle Vlaamse misdaadauteur de voorbije drie decennia tegenkwam, zag doorgaans ook zijn vrouw aan zijn zijde. Toen het koppel elkaar in de jaren zeventig leerde kennen, was Geeraerts een zoekende geest, die veel moeite had om na zijn koloniale periode opnieuw te aarden in België. Geen enkele vrouw was erin geslaagd om die rusteloosheid te bedwingen. Vigenon bleek de ultieme muze. Ze stelde hem op zijn gemak en was nauw betrokken bij zijn manuscripten. Vorig jaar publiceerde ze met De spoken van Jef Geeraerts nog een ruim overzicht van zijn hele oeuvre.

DODELIJKE IRONIE ANDREA PININFARINA

Het Italiaanse designbedrijf Pininfarina moest vorige week plots afscheid nemen van zijn ceo Andrea Pininfarina. De 51-jarige grootaandeelhouder overleed in de buurt van Turijn toen hij met zijn Vespa werd aangereden door een auto. In 1930 was zijn grootvader begonnen met een carrosseriebedrijfje, dat zich al snel toelegde op het design van verschillende automerken. Pininfarina werd in de Italiaanse ontwerperswereld een naam als een klok. Sinds 2001 had Andrea het roer overgenomen. Hoewel zijn zakelijke instinct door de toplui bij Ferrari en Maserati alom werd geprezen, stond het bedrijf er niet zo goed voor. De prognose dat het familiebedrijf door de dood van de topman binnenkort minstens een deel van de aandelen zal verkopen, werd op de beurzen zeer goed ontvangen. De handel in het aandeel moest zelfs worden geschorst omdat Pininfarina in een dag tijd 13 procent hoger noteerde.

GREAT ESCAPE ERIC DOWLING

Eric Dowling, beter bekend als Digger Dowling, speelde in 1944 een belangrijke rol bij de ontsnapping van 76 gevangenen uit een zwaarbewaakte Duitse gevangenis. Hoewel de spectaculaire onderneming aan de kant van de geallieerden uitgebreid gevierd werd, wisten de nazi’s bijna alle gevangenen weer te vatten. Vijftig van hen werden op bevel van Adolf Hitler geëxecuteerd. Dowling, die de ontsnapping maandenlang had voorbereid door documenten te verzamelen en tunnels te graven, behoorde zelf niet tot de 200 ‘gelukkigen’ die na onderlinge loting mochten deelnemen aan de ontsnappingspoging. Hij kwam pas na de oorlog vrij en bleef actief binnen de Britse luchtmacht. In 1963 werd de ontsnapping verfilmd in de kaskraker The Great Escape. Dowling had grote bedenkingen bij de Amerikaanse interpretatie. Hij overleed vorige week op 92-jarige leeftijd.

BITTERE OORLOG WENDY VAN WANTEN

Het is oorlog tussen de charmezangeres Wendy Van Wanten, née Iris Vandenkerckhove, en Dag Allemaal. Het tv-blad spaarde haar en haar echtgenoot Frans de voorbije maanden niet, onder meer met berichten dat de zangeres niet meer aan de bak zou komen. Van Wanten had daarover al publiek haar beklag gedaan en wil een rechtzaak aanspannen tegen het weekblad. Vorige week krabde Dag Allemaal terug. De cover werd bijna volledig gewijd aan de hetze. Volgens de redactie is er van een rechtzaak geen sprake en is Van Wanten louter uit op een financieel interessante minnelijke schikking en een commerciële deal.

FRANS VAN DE VEN

Van De Ven in Olen, moeder aller koopcentra in Vlaanderen, is voor de tweede keer failliet verklaard. Het einde van de omstreden stichter, Frans Van De Ven?

> 1961 Begint verkoop plastic vloerbekleding vanuit het kippenhok van zijn vader. > Van De Ven Olen groeit uit tot een winkelcentrum van enkele tienduizenden vierkante meter. Opvallende reclame en tv-vedetten trekken duizenden klanten aan. > 2001 Faillissement. Kleindochter An Dauwen koopt de zaak over. > 2006 Frans Van De Ven wordt veroordeeld wegens boekhoudkundige fraude en uitgifte van ongedekte cheques. Hij wordt weer zaakvoerder. > 2007 Frans Van De Ven krijgt vijf jaar beroepsverbod. Chef-kok Paul Snel wordt zaakvoerder. > 7 augustus 2008 Paul Snel legt de boeken neer. De curatoren delen mee dat de boekhouding ‘helemaal niet up-to-date is’.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content