Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

MISTER CHELSEA JOHN TERRY

In strafschoppenreeksen is normaal de speler die de laatste penalty mist het kind van de rekening. Na de Champions Leaguefinale tussen Manchester United en Chelsea was die ondankbare rol weggelegd voor Nicolas Anelka. Na afloop was het grootste hoopje ellende bij de Londenaars echter John Terry. ‘Mister Chelsea’, die al op zijn veertiende eeuwige trouw gezworen heeft aan The Blues, had immers enkele minuten voordien de kans verkeken om de langverwachte beker met de grote oren binnen te halen. 4-4 stond het toen hij in de gutsende regen naar de stip stapte, zijn aanvoerdersband optrok en… zijn steunbeen voelde wegschuiven op het moment dat hij afdrukte. De bal belandde op de paal. Manchester zette de scheve situatie recht. Terry bleef verweesd achter, barstte in tranen uit en kon dagenlang niet getroost worden. Dat hij normaal niet op het lijstje stond, maar enkel zijn verantwoordelijkheid had genomen omdat Didier Drogba zich kort voor affluiten nog een rode kaart had laten aansmeren, kon het lijden niet verlichten. Terry zal de avond in Moskou nooit meer vergeten.

NOG EEN LANGE WEG KAY GOLDSWORTHY

Sinds vorige week is Kay Goldsworthy de eerste vrouwelijke bisschop van de Australische Anglicaanse kerk. Dat zorgde voor deining in conservatieve hoek. Maar al snel belandde de moeder van twee kinderen andermaal in een storm van kritiek, deze keer uit de andere richting. Goldsworthy heeft haar hele carrière moeten opboksen tegen de discriminatie van vrouwen in de Anglicaanse kerk. Toen haar op haar eerste werkdag als bisschop gevraagd werd of het niet langzaam tijd werd om ook homoseksuele christenen de rechten te geven waar de vrouwen zo lang voor hadden gestreden, antwoordde Goldsworthy ontwijkend. ‘We mogen het ene niet met het andere vergelijken’, zei ze. ‘Dergelijke moeilijke kwesties moeten eerst langdurig bestudeerd worden, net zoals dat het geval geweest is voor de rol van de vrouwen binnen onze kerk.’

ETA-TOPMAN FRANCISCO JAVIER LOPEZ PEñA

De Spanjaard Francisco Javier Lopez Peña (49) was voortvluchtig sinds 1983. Drie jaar daarvoor was hij lid geworden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Vorige week werd hij gearresteerd in het Franse Bordeaux. Volgens de Spaanse regering is Peña in al die jaren opgeklommen tot de absolute top van zowel de militaire als de politieke vleugel van de ETA. Hij zou het onder meer geweest zijn die eind december 2006 het bevel gaf om het bestand tussen de terreurbeweging en de regering op te blazen. Op de Madrileense luchthaven kwamen toen twee mensen om het leven bij een bomaanslag. Sindsdien is het aantal vermoorde politieagenten en politici weer toegenomen. Bij dezelfde speuractie werden ook drie andere ETA-leden opgepakt.

RUSLAND BOVEN DIMA BILAN

De Rus Dima Bilan heeft zijn land voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie- songfestival de zege bezorgd. Voor zijn bitterzoete ballade Believe kreeg hij van het Europese publiek 272 punten, ruim voldoende om Oekraïne en Griekenland naar de resterende podiumplaatsen te verwijzen. Bilan had twee jaar geleden al eens de tweede plaats behaald en is in eigen land en in de rest van Oost-Europa bijzonder populair. De overwinning gaf een boost aan het zelfvertrouwen in Rusland, dat recent ook trots mocht zijn op de Uefabekerzege van Zenit Sint-Petersburg en WK-goud in het ijshockey. De Russische president Dimitri Medvedev was er als de kippen bij om Bilan te feliciteren.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content