Melinda Gates: ‘Wij willen polio uitroeien’

Bill en Melinda Gates runnen de grootste private ontwikkelingsorganisatie. ‘Wij investeren in projecten die regeringen zich niet kunnen permitteren.’

Het budget van de Gatesstichting (3,17 miljard) is groter dan de som die België (2,3 miljard) jaarlijks aan ontwikkelingshulp uitgeeft. Hoe voelt het om met je vermogen het leven van miljoenen mensen te kunnen beïnvloeden?

MELINDA GATES: Bill en ik zijn ervan overtuigd dat liefdadigheid alleen effect heeft als het iets nieuws op gang brengt. Wij investeren in projecten die regeringen zich vaak niet kunnen permitteren, zoals de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria. Als we zes projecten financieren, weten we dat er vijf zullen mislukken. Maar een ervan zal een voltreffer zijn. En als ik van een moeder te horen krijg dat haar baby leeft omdat wij hem konden helpen, is dat fantastisch nieuws voor mij.

Waarom hebt u uw vermogen niet toevertrouwd aan instellingen zoals de VN?

GATES: We geloven dat onze ervaringen uit de privé-economie nuttig kunnen zijn. Bill heeft Microsoft gesticht, ik heb er negen jaar gewerkt. Wij pakken het anders aan dan de openbare sector. Wij geven innovatieprikkels waarmee anderen verder kunnen werken. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect.

Hoe beslist u op welke wereldproblemen u zich wilt concentreren?

GATES: Eerst vragen we ons af wat de voornaamste doodsoorzaken zijn. Zo stuit je op aids, malaria, tuberculose… Daarna zochten we ziekten die niet dodelijk zijn, maar tot grote economische verliezen leiden. Op basis daarvan beslissen we waar ons geld de beste resultaten kan opleveren.

Zoals?

GATES: Omdat we gezinsplanning belangrijk vinden, hebben we ons al vroeg beziggehouden met voorbehoedsmiddelen. Verder hebben we 400 miljoen dollar geïnvesteerd in de landbouw, omdat die de mensen een perspectief kan geven. Onze vaccins hebben ook bijgedragen aan de reductie van kindersterfte onder de vijf jaar. Het sterftecijfer bij zuigelingen daalt echter het traagst. Van de 6,6 miljoen kleine kinderen die elk jaar omkomen, sterven er 1 miljoen op de eerste dag en 2,9 miljoen binnen de eerste 30 dagen. Daarom leiden we verloskundigen in de derde wereld op.

Hoe ver staat u in de strijd tegen polio? De WHO heeft polio uitgeroepen tot een wereldwijd gevaar.

GATES: Samen met de WHO en Unicef willen we polio uitroeien. Drie jaar geleden bestond polio in slechts vier landen: India, Pakistan, Afghanistan en Nigeria. In India is de ziekte nu uitgeroeid, maar vanuit Nigeria is het virus in Kameroen beland. Ook in Tsjaad, Somalië en Syrië duikt de ziekte op. Als we er tegen 2015 in slagen polio in Nigeria uitte roeien, kunnen we ons op Afghanistan en Pakistan concentreren. In 2013 waren er in juli 24 poliogevallen in 9 regio’s, dit jaar zijn dat er tot nu toe 3 in 2 landen. Dat is het eindspel.

©Der Spiegel

‘Onze vaccins hebben kindersterfte onder de vijf jaar doen afnemen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content