De Russische overheid wil de regels voor huurlingenlegers verzachten, zodat die troepen makkelijker in het buitenland ingezet kunnen worden.

Volgens de Russische wet mogen er geen huurlingen in het buitenland vechten, maar de IS verspreidde onlangs video’s van gevangengenomen soldaten die Russisch spreken. In 2015 begon het Kremlin een luchtoorlog in Syrië. Grondtroepen werden er officieel nauwelijks ingezet, omdat de publieke opinie daar bijzonder afkerig tegenover stond. Toch zou de Wagnerdivisie, die bestaat uit 2500 huurlingen, een cruciale rol gespeeld hebben in de strijd tegen de IS, die nu ook zijn laatste bolwerken verliest. De huurlingen kregen hun instructies van het Kremlin: zo kon Rusland de situatie in Syrië beïnvloeden, zonder dat eventuele doden in de statistieken werden opgenomen. De soldaten en hun familie moesten bovendien strikte geheimhoudingsclausules tekenen zodat hun verhalen niet in de pers kwamen.

Binnen het leger en de veiligheidsdiensten bestaat er veel verzet tegen de plannen om huurlingenlegers meer inzetbaar te maken, omdat zij bang zijn om macht te verliezen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content