In moeilijke economische tijden zijn veel mensen op zoek naar een betaalbare reisformule. Huizenruil is daarbij aan een opmerkelijke opmars bezig, met dank aan het internet.

De Amerikaanse organisatie Home Exchange is met 21.000 leden in 110 landen de grootste organisator van huizenruil ter wereld. De groep bestaat al sinds 1974, maar zag zijn mogelijkheden en netwerk een ongekende vlucht nemen door de komst van het internet.

De Nederlandse journalist Dick Kiers is coördinator van www.huizenruil.com, de Nederlandstalige poot van Home Exchange. Zelf is hij net terug van zijn 18e huizenruil, in Canada dit keer, en hij vindt de groeiende populariteit van het huizenruilprincipe niet verbazend, omdat het erg eenvoudig werkt. ‘Je hoeft enkel lid te worden van zo’n organisatie, een regio te kiezen waar je graag naartoe wilt, en dan schrijf je daar maar leden aan met een mooie brief waarin je je eigen huis en regio zo goed mogelijk aanprijst.’

Lid worden van huizenruil.com kan al voor 35 euro per jaar, bij sommige concurrerende sites is het zelfs gratis. Meer kosten zijn er verder niet aan je verblijf. ‘Dat het een goedkope manier van reizen is, speelt uiteraard voor veel mensen een rol’, zegt Kiers. ‘En de uitdaging zit hem ook wel in het zoeken naar bestemmingen, en te proberen op deze manier over de hele wereld te komen. In een huis ben je ook veel vrijer dan wanneer je in een hotel verblijft. Je zit midden in de samenleving, en vaak krijg je adresjes van goeie restaurants waar je anders niet zou komen.’ Het aspect veiligheid houdt toch nog veel mensen tegen om voor deze formule te kiezen en daar zijn ze zich ook bij huizenruil.com van bewust. Op de site worden toekomstige leden bezworen dat meldingen van diefstal of vernieling nog nooit zijn voorgekomen. Geen overdrijving, aldus Dick Kiers. ‘Ik weet dat het naïef klinkt, maar het werkt echt op basis van wederzijds vertrouwen. Bovendien loop je allebei natuurlijk hetzelfde risico.’ Veel huisruilers vinden het ook net veilig om hun huis niet enkele weken leeg te laten staan. De boodschap is vooral op voorhand vaak te overleggen met de mogelijke ruilpartner, en eventueel enkele afspraken op papier te zetten. Zeker als ook de auto in de ruil betrokken wordt, is het nodig de eigen verzekeraar in te lichten.

HET juniNUMMER VAN MONEYTALK, DAT VANAF 29 mei VERKRIJGBAAR IS, BRENGT EEN COVERVERHAAL OVER ALLERLEI MANIEREN OM UW FISCALE AANGIFTE TE OPTIMALISEREN. INFO: www.moneytalk.be

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content