Matroesjka’s in de woestijn

© Gavriil Grigorov / TASS / Getty Images

Als een enorme matroesjka torent het Russische paviljoen boven zijn bezoekers uit. De metalen buizen rond de gevel weerkaatsen het zonlicht, waardoor het gebouw voortdurend van kleur lijkt te veranderen. ’s Nachts doen duizenden ledlampen het in verschillende kleuren oplichten.

Volgens de Duits-Russische architect Sergej Tsjoban, die het gebouw ontwierp, krijgen bezoekers zo de indruk dat het paviljoen beweegt. Ook de binnenkant is opgebouwd als een matroesjka: bezoekers worden via een kleinere hal naar steeds grotere ruimten geleid.

Het Russische paviljoen is een van de voornaamste blikvangers van de Wereldtentoonstelling in Dubai, die door de coronapandemie een jaar later dan gepland plaatsvindt. Met het prestigieuze bouwwerk wil Rusland zichzelf de komende zes maanden promoten als een diverse, kleurrijke natie. Het paviljoen moet ook helpen om de economische banden tussen Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten te verstevigen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content