Massa-iftar

© Oka Hamied /AFP

Terwijl de ondergaande zon haar laatste stralen door het raam werpt, maakt een koortsachtige bedrijvigheid zich meester van de Jogokarijan-moskee. Op meer dan 3000 borden scheppen vrijwilligers porties rijst, kip, bonen en tempé (een koek gemaakt van sojabonen). Het zijn de voorbereidingen van de grootste iftar van Jogjakarta, een stad in de gelijknamige regio in het zuiden van Java.

Met een moslimbevolking van meer dan 190 miljoen inwoners is Indonesië het grootste moslimland ter wereld. De iftar – het verbreken van de vasten na zonsondergang tijdens de ramadanmaand – geldt er als een publiek evenement.

De Indonesische interpretatie van de islam geldt over het algemeen als gematigd, al is Jogjakarta sinds vorig jaar opvallend strenger in de leer. De consumptie van alcohol in de toeristische trekpleister gold als een economische steunpilaar, maar is sinds 2015 in de ban gedaan. Het is een symptoom van een onderliggende strijd in Indonesië, waar Saudische invloeden de traditionele ‘lossere’ interpretatie van de islam verdringen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content