Met de juiste elektronica kan een hoorapparaat hersengolven opvangen.

Gehoorproblemen kun je efficiënt aanpakken door een apparaatje dat in het slakkenhuis van het oor wordt ingeplant. Een klassiek hoorapparaat bevat elektrodes die de gehoorzenuw stimuleren. Zo stuurt het geluidssignalen naar de hersenen. Doorgaans kan het goed worden afgestemd op de individuele gebruiker, soms is dat moeilijker, zoals bij doof geboren kinderen of ouderen met dementie.

Voor die mensen is een oplossing in de maak. Gehoorexpert Ben Somers (KU Leuven) en zijn collega’s schrijven in Scientific Reports dat ze een hoorapparaat hebben ontwikkeld dat de hersengolven opvangt die de gehoorprikkels oproepen. Gebruikers hoeven niet aan te geven hoe goed hun apparaat is afgesteld, hun hersenen doen het voor hen.

In de nabije toekomst zou een nieuw hoorapparaat zelfs kunnen registreren hoe iemands gehoor evolueert zonder dat hij of zij zich moet laten testen. Nog later zou het zichzelf kunnen bijsturen in functie van de hersenprikkels die het ontvangt. Misschien zal het ooit nog andere hersengolven kunnen registreren, bijvoorbeeld om de slaap te monitoren.

Andere onderzoekers beschrijven in The Journal of Neuroscience cellen in het slakkenhuis die schadelijke superoxides produceren. Ze worden talrijker met het ouder worden of bij gehoorschade, waardoor ze extra gehoorverlies induceren. Het inzicht doet de hoop rijzen dat gehoorverlies ooit deels met medicatie kan worden bestreden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content