Luc Van Hecke (63) was meer dan tien jaar hoofdeconoom van KBC Securities. Hij ging met pensioen in 2011 en vult zijn dagen met muziek spelen, fietsen en beeldhouwen. ‘Een vermogen opbouwen is geen wild avontuur. Koop een huis, betaal het af, en spaar.’ Gouden tip: koop zo snel mogelijk een eigen woning. – Grootste fout: te lang wachten om aandelen te verkopen.

Hoe hebt u uw vermogen opgebouwd?

LUC VAN HECKE: Op een manier die voor veel landgenoten heel herkenbaar is: mijn vrouw en ik hebben na ons huwelijk een huis gekocht en na enkele jaren hebben we ook een studio gekocht in Antwerpen. Twintig jaar lang was dat de kern van ons vermogen. Als er wat cash over was, investeerde ik dat in aandelen. Als toenmalig journalist van De Financieel-Economische Tijd volgde ik de aandelenmarkt van heel nabij, en dan is het logisch dat je ook zelf op de beurs speelt. Vastgoed, cash en aandelen vormen nog altijd de kern van mijn vermogen. Obligaties hebben nooit deel uitgemaakt van mijn portefeuille. Misschien dat ik daar ooit nog wel in investeer, maar dan moeten de rendementen veel hoger liggen dan vandaag.

Is het wel verstandig om op latere leeftijd nog in aandelen te investeren?

VAN HECKE: Met 40 jaar ervaring in het financiële wereldje word ik niet langer nerveus van grote koersschommelingen. Ik wordniet euforisch als het goed gaat, maar ook niet depressief als het eens een tijdje stevig tegenzit. Dat is ook nodig als je met risico wilt kunnen leven. Maar voor iemand van mijn leeftijd is het eigenlijk niet verantwoord om nog zwaar in aandelen te investeren. Naarmate je ouder wordt, zou je meer in vastrentende producten zoals obligaties, kasbons of spaarverzekeringen moeten investeren. Dan weet je precies hoeveel je belegging zal opbrengen en wanneer het kapitaal weer vrijkomt. Als de aandelenmarkten crashen wanneer je nog maar een beperkte horizon hebt, ben je vroeg of laat verplicht om aandelen te verkopen op een moment dat je dat beter niet zou doen.

Hebt u na al die jaren de ultieme beleggingsstrategie ontdekt?

VAN HECKE: Ik heb heel veel tijd besteed aan het uitdenken van modellen die konden aantonen dat je aandelen moest kopen en weer verkopen. Die modellen functioneerden enkele jaren vrij goed, maar daarna was er een heel ander model nodig. In essentie kan ik na al die jaren alleen maar concluderen dat je een aandeel goedkoop moet kopen om het vervolgens duur te verkopen. En je moet vooral niet elke dag in aandelen handelen. Een luie beleggingsstrategie is nog het verstandigst: koop regelmatig nieuwe aandelen met geld dat je niet nodig hebt, kijk daar gedurende drie à vijf jaar niet naar om en neem dan tijdig je winst.

Wat is uw grootste fout?

VAN HECKE: Mijn slechtste beleggingen zijn ongetwijfeld de aandelen van Lernout & Hauspie. En hoe verstandig ik ook zou willen lijken, ik moet toegeven dat ik bij elke crash van de aandelenmarkten in de brokken heb gedeeld. Ik was nooit op tijd helemaal uit aandelen gestapt. Ook de omvang van de financiële crisis heeft me echt verrast: ik had nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen.

Wat is uw advies aan jonge mensen?

VAN HECKE: Koop zo snel mogelijk een eigen woning: het is de beste manier om een vermogen op te bouwen en het is ook vrij pijnloos, want anders zou je toch huur moeten betalen. Voor wie de keuze heeft, zou ik ook opteren voor een werkgever die een groepsverzekering aanbiedt. Bij pensioensparen heb ik dan weer een dubbel gevoel: eigenlijk moeten we dat aanmoedigen, maar het is jammer dat het fiscale voordeel toeneemt naarmate je ouder wordt. Het zou net omgekeerd moeten zijn.

Jonge mensen zouden ook in aandelen moeten investeren met het geld dat ze niet nodig hebben. Niet in individuele aandelen, maar wel in een indexfonds om de risico’s goed te spreiden en vervolgens regelmatig geld bij te storten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content