De patsers, lichtgelovigen en demagogen van de tweede eeuw vonden de onverbiddelijke satiricus Lucianus op hun weg. Een keuze uit diens werk werd, ruim ingeleid, gebundeld onder de niets aan duidelijkheid te wensen overlatende titel ?De ontmaskering van de charlatans? (Athenaeum-Polak & Van Gennep, 799 fr.)
KEES FENS.
Eén van de meest productieve critici in het Nederlandse taalgebied is Kees Fens. Veel van zijn opstellen werden al gebundeld. ?Die dag lazen wij niet verder? is de recentste verzameling : een selectie van bijdragen aan de Volkskrant, meestal over poëzie. En altijd heeft Fens wel iets interessants te melden over zijn lectuur (Querido, 799 fr.)
ANTI-PAARS.
De Nederlandse socialistisch-liberale (?paarse?) regeringscoalitie voert een vooral neoliberaal beleid, meent Jan Marijnissen. In ?Tegenstemmen? brengt hij zijn bezwaren tegen deze politiek samen (Veen, 600 fr.)
KLASSIEK.
De uitgeverij Ambo bundelde in ?Kleine klassieke bibliotheek? enkele smaakmakertjes uit haar fonds klassieke literatuur, met werk van Ovidius (de ?Minnekunst?), Homerus en Flavius Josephus en enkele fragmenten uit de Edda en uit Dante’s ?De goddelijke komedie?. De boekjes worden los (150 fr.) en in een cassette (590 fr.) verkocht.
TOM LANOYE.
Ter gelegenheid van de verfilming van het boek, verscheen een nieuwe editie van de debuutroman ?Alles moet weg? van Tom Lanoye. Gelukkig zónder foto’s uit de film, maar Lanoye maakte wel van de gelegenheid gebruik om de tekst te reviseren (Prometheus, 595 fr.)
EMILY DICKINSON.
Louise van Santen stelde het curieuze ?Geheimen? van de negentiende-eeuwse dichteres Emily Dickinson samen : een (tweetalige) verzameling gedichten, citaten en aforistisch klinkende versregels. Met de titel wil Van Santen een karaktertrek van Dickinsons werk aanwijzen : het zit vol geheimen, die op raadselachtige wijze in taal naar de oppervlakte komen (De Prom, 298 fr.)
SAINT-SIMON.
Uit de zeer uitgebreide ?Mémoires? van Saint-Simon (1675-1755) komt een indringend, soms laconiek maar vooral ook ontluisterend beeld van het leven aan het hof van ?Zonnekoning? Lodewijk XIV naar voren. Uit deze tekst maakte Anneke Brassinga een selectie voor de reeks Privé-Domein (Arbeiderspers, 999 fr.)
CAMPERT-PRIJZEN.
De Jan Campert-stichting, die de literaire prijzen van de stad Den Haag beheert, heeft de goede gewoonte bij elke prijsuitreiking een bundel bio- en bibliografietjes van de laureaten te publiceren. In ?Jan Campert-prijzen 1996? komen zo H.C. ten Berge (Huygens-prijs), Huub Beurskens (Campertprijs), Wessel te Gussinklo (Bordewijk-prijs), Piet Meeuse (Greshoff-prijs) en uitgeefster Tine van Buul (’s Gravensande-prijs) aan bod (Vantilt, 398 fr.)
TITUS LIVIUS.
Van de ?Geschiedenis van Rome? van Titus Livius bleven slechts enkele tientallen boeken bewaard. Hedwig W.A. van Rooijen-Dijkman vertaalde de boeken XXI-XXX van dit omvangrijke werk onder de titel ?Hannibal voor de poorten?, over de tweede Punische oorlog aan het eind van de derde eeuw voor onze tijdrekening. De teksteditie en de uitgave zijn opvallend verzorgd (Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2300 fr.)
Tom Lanoye.