Loodalarm

© Martin Bureau/AFP

Een man in veiligheidspak besproeit de speelplaats van basisschool Saint-Benoît, op een boogscheut van de Parijse Notre- Dame, met een gel die looddeeltjes moet absorberen. Die stevige reiniging is nodig nadat op een aantal plaatsen in de binnenstad gevaarlijk hoge loodconcentraties zijn gemeten. Looddeeltjes inademen kan het immuunsysteem aantasten en het groeiproces van kinderen verstoren.

De hoge loodconcentraties zijn een gevolg van de brand in de Notre-Dame, op 15 april van dit jaar. Het dak en de torenspits, die het allebei begaven, bevatten samen ongeveer 300 ton lood. Tijdens en na de brand verspreidde het metaal zich in de vorm van stofdeeltjes over Parijse pleinen en straten. Al kort na de ramp had een milieuvereniging gewaarschuwd voor mogelijk schadelijke gevolgen. De autoriteiten namen de waarschuwing aanvankelijk niet ernstig, tot metingen duidelijk maakten dat het gevaar op loodvergiftiging wel degelijk reëel was. Twee scholen in de omgeving werden meteen gesloten en pas als de veiligheid kan worden gegarandeerd, mag de restauratie van de kathedraal worden hervat. Volgens de jongste berichten zou er vanaf 19 augustus opnieuw worden gewerkt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content